Апелативният съд в Пловдив отложи делото срещу Ахмед Муса и 12-те имами за 13 и 20 декември. Причината е, че беше назначена комплексна експертиза – тюркологична, арабистка и теологична, в която ще бъдат поканени да участват специалисти от Софийския университет и Нов български университет.
Експертизата има за цел да изясни какво представляват трите течения в исляма – уахабизъм, ханесизъм и салафизъм. Експертите трябва да дефинират понятията „джихад” и „Ислямска държава”.

Освен това съдът реши да бъде разпитан секретарят на Главно мюфтийство Ахмед Ахмед, Салим Сали и Йосиф Минчев, който в момента е под домашен арест в  Пловдив заради другото дело за радикален ислям. Ще бъде преразпитан още един свидетел. Съдът отказа да бъдат призовани на разпит членове на кралската фамилия от Саудитска арабия, каквито поиска адвокат Васил Василев.

Припомняме, че по процеса имаше данни, че Ахмед Муса е бил свързан и е имал контакти с част от тези граждани на Саудитска Арабия.

Както БЛИЦ съобщи, днес Апелативен съд започна наново процеса срещу Ахмед Муса. Той беше обвинен, че е проповядвал към война и джихад в полза на „Ислямска държава”. Заедно с  него на подсъдимата скамейка са още 12 имами, които ще отговарят за проповядване на радикален ислям.

Относно твърденията на адвокат Васил Василев, че преди да стане ислямист, Ахмед Муса е бил протестант, майка му Живка Стоянова заяви, че тя е била 20 години християнка, преди да приеме мюсюлманското вероизповедание, а не синът й. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ