Прочутият визионер, предприемач и футуролог Рей Кърцвейл, известен с възгледа, че "смъртта е нещо неприемливо", смята, че начинът, по който се храни, ще му помогне да доживее момента, когато човешкото съзнание ще може да бъде пренесено в компютър. По собствените му думи Кърцвейл харчи "по няколко хиляди долара на ден" или около милион долара на година за хранителни добавки и пълноценно хранене, пише Business Insider.
Според интервю, което дава пред Каралайн Даниъл от Financial Times, закуската на Кърцвейл включва:

- горски плодове (85 калории на чаша)
- тъмен шоколад с еспресо (170 калории за унция)
- пушена сьомга и скумрия (100 калории за порция от три унции)
- соево мляко с ванилия (100 калории за една чаша)
- стевия (нула калории)
- овесена каша (от 150 до 350 калории за чаша, в зависимост от съставките и начина на приготвяне)
- зелен чай (нула калории)

Кърцвейл взима по 100 хапчета дневно (по-малко в сравнение с 250-те преди няколко години, според сведенията, заради напредъка на технологиите) за всичко от "сърдечно здраве" до "очно, полово и мозъчно здраве". Колкото до тази част от закуската, която се състои от истинска храна, Кърцвейл разказва прад Даниъл, че тя набляга на "здравословни въглехидрати" и "засища добре с по-малко калории".

Което е вярно - в по-голямата си част.

"Здравословните въглехидрати" (за разлика от "нездравословните" - захар и рафинирани, силно преработени въглехидрати като например белия хляб) обикновено са пълнозърнести храни, което означава, че включват значителна част фибри, което помага на храносмилателната система да работи добре.

Колкото до "засищането с по-малко калории", храните с високо съдържание на протеини и фибри са ключови, за да се случи това.
Нека се върнем на закуската на Кърцвейл.

Овесената каша и горските плодове съдържат много фибри, докато пушената риба и соевото мляко са добри източници на протеини. Поздравления.

Но тази закуска не е без добавена захар. Соевото мляко с ванилия съдържа 7 грама захар. Шоколадът - още 7 грама. А дори и захарта в плодовете да е напълно натурална, все пак те съдържат 15 грама. Добавете още няколко грама от овесената каша и първото хранене на Кърцвейл за деня съдържа 30 грама захар. Това се доближава до максимума от 37,5 грама дневен прием, които Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва за мъжете. За жените лимитът е 25 грама дневно.

Източник: obekti.bg

ОЩЕ ЗДРАВНИ НОВИНИ И СЪВЕТИ ЧЕТЕТЕ НА НАЙ-ДОБРИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO