Харесвате ли есента, вероятно я намирате за красива? А може би преходът от лятото към есента е труден период за вас, в който се чувствате потиснати? Не са малко хората, които страдат от есенна депресия. Не са малко и тези, при които са налице симптомите на депресия, но не предполагат, че тя е част от живота им.
Умора, тъга, промяна в настроението, понижено либидо, загуба на апетит, апатия са само част от симптомите на депресия.
За щастие има естествени средства като етеричните масла, които могат да ни помогнат да преминаваме през трудните периоди значително по-леко. Те са и част от ароматерапията. Употребявайте ги и всеки ден се наслаждавайте на аромата им.

Масло от бергамот
Маслото от бергамот е чудесен антидепресант. Уханието му създава чувство на радост, свежест и енергия, чрез подобряване циркулацията на кръвта. Също така в ароматерапията е едно от най-често използваните масла срещу безпокойство и стрес.
Когато се комбинира с други масла, като това от лавандула, доказано може да намали честотата на пулса и да регулира кръвното налягане. В проучвания, в които участниците са се докоснали до аромата на маслото са определили себе си като по-спокойни.
Няколко капки от маслото може да нанесете върху краката си, китките, областта на стомаха. Също така може да го добавяте към ароматни лампи, релаксиращи вани.

Масло от иланг-иланг
Маслото от иланг-иланг има невероятни ползи за здравето, като спомага за елиминирането на отрицателните емоции, свързани с есенната депресия, ежедневния стрес. Вдишването на изпарения от маслото може да ви помогне да подобрите настроението, да ви успокои, да релаксирате.

Също така изследвания показват, че иланг-иланг спомага за повишаване на самочувствието и елиминирането на гнева. Добавяйте от маслото към ваните и ароматните лампи.

Масло от лавандула
Лавандуловото масло е едно от най-добрите при депресия и моменти на стрес. Според няколко изследвания неговият аромат може да помогне на много майки да преминат по-леко през родилната депресия. Също така маслото от лавандула повлиява добре и пациенти, страдащи от посттравматично стресово разстройство, което може да доведе до депресия.

След тежък работен ден, по време на работа или когато имате нужда да подобрите настроението си, доверете се на уханието на лавандулата. Тя ще ви помогне и да спите по-спокойно. Добавете няколко капки от маслото към ваната, ароматната лампа, или нанесете от него в областта зад ушите.

Масло от лайка
Лайката е една от най-добрите билки за релаксация и в борбата със стреса. Ето защо тя е част от ароматерапията. Етеричното масло от билката не само има приятен аромат, но спомага за намаляване риска от появата на депресия.

Според специалисти вдишването на изпарения от лайка е едно добро естествено средство за лечение на тревожността и общата депресия. Добавяйте по няколко капки масло към ваната или ароматната лампа. Неслучайно лайката е често срещана съставка в свещи и други продукти за ароматерапия, в чай, тинктура.

Източник: az-jenata.bg