Панелките - тези апотеози на социалистическата архитектурна мисъл, винаги са обичани или мразени и никой никога не си е позволявал да остава безразличен към тях. Панелките са разпространени из целия социалистически блок, но най-разпространени са в Русия.
Просто е достатъчно голяма държава за да има много от тях. А като прибавим пословичната креативност на соцтворците към панелките, получаваме един абсолютно кръгъл жилищен блок геврек. Ето историята му.

Дом номер 13 - този "шедьовър" на съветската архитектурна мисъл, намиращ се на улица "Неженска", е построен през 1972 г. като част от подготовката на Москва за лятната Олимпиада през 1980 г.



Авторът на проекта е Евгений Стамо и по задание на правителството трябвало да бъдат построени 5 подобни жилищни блока, според броя на олимпийските кръгове. Те трябвало да са близо един до друг и да образуват образцово олимпийско село, където да се настаняват спортисти от целия свят. Въпреки това строежът на толкова мащабни съоръжения се оказал прекалено скъпо начинание и е взето решение да бъдат издигнати само 2 блока кръгчета.



Другият подобен кръг, всеки от които помещава по около 1000 апартамента, е построен през 1979 г.