Имамът, обвинен в проповядване на радикален ислям Ахмед Муса, днес отново се изправи пред Пловдивския апелативен съд.Той бе доведен в белезници, а десетки мъже с бради пристигнаха от Пазарджик на процеса. Тук е и майка му Живка, която през цялото време твърди, че синът й е невинен.
Заедно с Ахмед Муса подсъдими са 12 имами. Той бе осъден на 2 години ефективен затвор, а останалите мъже бяха с административни глоби.
 
Припомняме, че ВКС отмени присъдите и върна делото за нов старт, тъй като според магистратите държавното обвинение не е доказало по безспорен начин, че салафизмът, който са проповядвали Муса и сподвижниците му, е антидемократична идеология.
 
Пред БЛИЦ адвокатът на единия от имамите – Васил Василев, съобщи, че преди да стане ревностен привърженик на исляма, Ахмед Муса е бил протестант. „Той няма нищо общо с моите клиенти и с останалите мъже. Те са завършили висше образование и са учили за имами, няма никакъв проблем в проповедите, които правят. Муса няма нужното образование и е проповядвал само в джамията в квартал „Изток” в Пазарджик. Част от тях не познават Ахмед Муса. Той никога не е ходил в техните джамии и не е проповядвал пред мюсюлманите, пред които те проповядват”, каза Василев, който защитава шестима от имамите.

На въпрос на БЛИЦ каква е логиката на тези твърдения от страна на защитата и защо в такъв случай Муса е на подсъдимата скамейка с останалите, Василев отговори: „Това е най-логичният въпрос, но попитайте за отговор ДАНС и прокуратурата”.
 
Съдът ще се произнесе в 10.30 часа дали одобрява новите доказателствени искания на защитата на подсъдимите. Адвокатите искат да бъде назначена и теологична експертиза, която има за цел да докаже били ли са антидемократични и радикални книгите, които имамите са чели и използвали в проповедите.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!