Унгарският премиер Виктор Орбан защити антиимигрантската си позиция, като заяви, че страната му защитава "европейската демокрация", предаде БТА, позовавайки се на ДПА и АП. "Обещавам ви, че Унгария и в бъдеще ще бъде на страната на европейската демокрация", подчерта той снощи в реч пред парламента на германската провинция Бавария.
Унгария винаги е отказвала да приеме окупацията, потисничеството и диктатурата, каза Орбан на събитието, посветено на 60-годишнината от унгарското въстание от 1956 година срещу правителството на Унгарската народна република и наложената от него просъветска политика.

Орбан определи като заплаха прииждането в Европа на мигранти, предимно от Близкия изток и Африка. Той сравни решението на страната си от миналата година да затвори границите си за мигранти с решението на Унгария от преди 27 години да позволи на хора, блокирани зад Желязната завеса, да напуснат страната.

Решението на Будапеща от 1989 г. да отвори границата си с Австрия даде възможност на стотици източногерманци да избягат на Запад. Връщайки се към тези събития, Орбан заяви, че тогава страната му просто е изпълнила дълга си и е постъпила така, защитавайки свободата в Европа, както прави и сега.

Баварският премиер Хорст Зеехофер, един от най-отявлените критици на решението на канцлера Ангела Меркел да остави отворени границите на Германия за бежанците, миналата година започна да подкрепя все по-рестриктивната политика на Орбан по миграционния въпрос. Опозиционни германски партии - включително социалдемократическата и Левите - осъдиха решението на управляващите от ХСС да поканят Орбан да говори в парламента.