Две дървета са поникнали върху покрива на 16-етажния блок в столичния квартал „Сердика”, чиито жители бяха евакуирани по спешност преди седмица след сигнал, че сградата може да се срути, съобщи „Телеграф”.
Впоследствие се оказа, че конструкцията не е нарушена и няма опасност за хората от блока и те още същата вечер се върнаха по домовете си. В следващите дни обаче експерти от община „Възраждане” направиха подробен оглед на сградата и изготвиха разпореждане към домоуправителя и живеещите. До началото на ноември те трябва да премахнат саморасла растителност от покрива на блока, включително две малки дръвчета.

Отделно на покрива имало и зеленчукова градина с отглеждани в саксии и кофи растения. Те не представляват заплаха, тъй като са в сандъчета. Дръвчетата и саморасляците обаче трябва в най-кратък срок да бъдат премахнати, защото кореновата система може да наруши покривната конструкция, смятат експертите.

Установени са и повърхностни пукнатини по самата сграда, които навярно са причинени от минали земетресения, най-вече от пернишкото през май 2012 година, обясни инж. Даниела Истаткова, началник на отделя за контрол на строителството в община „Възраждане”. По думите й обаче това са повърхностни фуги и не са опасни. „Няма индикации за аварийна ситуация”, увери тя.

Въпреки това сградата не е достатъчно добре поддържана и е необходимо да се вземат мерки по подобряване на състоянието й. в мазето има каменинова тръба, която тече и трябва да се оправи. Освен това стълбищното рамо в подхода към блока е с нарушена цялост и е опасно. Преди време дори една жена си е счупила крака там.

Заедно с експертите от общината в огледите на блока са участвали и двама специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които са обиколили 85% от апартаментите, мазетата и таваните. В следващите дни и те ще направят препоръки за сградата.