До 2 години може да продължи мотаенето на пациент, който трябва да бъде настанен за лечение в психиатрична клиника. Това каза д-р Цветеслава Гълъбова в ефира на Нова телевизия по повод на случая с тероризираната психически Мис България'99 Елена Ангелова.
"Първо се иска от него да се яви на лечение, а ако това не стане, заведението се обръща към прокуратурата. Процедурата е изключително тромава" призна тя.

Според нея той може да извърши престъпление, но не винаги то е продиктувано от заболяването му.

„Липсата на грижа от страна на държавата за тези хора води до тяхната радикализация и се случват тези неща”, на мнение е психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

„След този случай, който доби медийна слава, ще се вземат мерки от прокуратурата. Ако бъде прекратено наказателното производство поради невменяемост, ще бъде образувана процедура по чл.89 от Наказателния кодекс и той ще бъде настанен на принудително лечение. Това обаче може да стане, ако експертиза докаже, че деянието е било извършено по болестни мотиви. Това, че той е бил диагностициран, не означава автоматично, че всяко негово опасно деяние е извършено по болестни мотиви. Той може да бъде лекуван принудително”, обясни сложната процедура психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя обаче не изключи възможността, един интелигентен човек да използва състоянието си, за да се освободи от наказателна отговорност.

Както БЛИЦ вече писа, любовен триъгълник може да има фатален край. Бившата ни Мис България от 1999 година Елена Ангелова се тресе от страх заради смъртни заплахи от неин бивш ухажор и земеделски чиновник.
 

Вече близо две години красавицата и семейството й живеят в страх. "Не смея да пусна децата си навън. Ходят само с охрана", признава тя.

Елена си спомня за част от заплахите: "Той каза ти, ако не беше при мен, щеше да бъдеш Елена в кутия. Заплаши ме с жетоко разфасоване. Искал да ме убие, ако не му дам детето си. Твърди, че било негово. Започна да заплашва и мъжа ми. Каза, че, ако аз не отида да живея при него, ще го убие", призна през сълзи красавицата.
 

Александър Атанасов е диагностициран. Той има параноидна шизофрения заради взимането на огромно количество наркотици.
 
 
Той се появява в живота й покрай обща компания. "Влизал е у нас с оръжие, в мига в който отказах да тръгна с него, заплаши да ни убие всички", призна Елена и добави "Трябва да има възмездие. Той е негоден да носи наказателна отговорност."

"Отидох в кабинета на Десислава Танева с оръжие, за да я освободя от поста", казва Атанасов и се закани дори в ефир "Ще ги сложа в една водна кула под мой контрол. Когато си изрод има и по-голям изрод."