Красива дървена статуя, вдъхновена от кукерска маска, монтират в Перник - ежегодна столица на фестивала за маскарадни игри "Сурва". Тя е огромна и се определя като втората по големина в света езическа статуя. 

Маската е направена от дънер на топола, която е дарение от кмета на село Сопица. Самият дънер е тежал 3.5 тона, а статуята от него е висока 3,20 м и широка 1,10 м.

Интересна е историята и на нейния автор.

Създателят на това произведение е полицаят Евгени Димов, когото перничани познават като човека, изработил и дарил на Перник дървени символи, свързани с историята на града, пише PernikNews.com.

Евгени живее в Перник, но ежедневието му е разпокъсано между родния град и столицата в звеното за борба с масовите безредици.

Много хора се чудят къде е връзката между полицейската работа и необичайното му хоби.

Признава, че всичко е започнало преди 5-6 години, когато при полицейска акция едва остава жив. Тогава, поглеждайки живота от другата му страна, решава да се занимава с нещо в полза на хората.

Започва да прави различни неща и да ги дарява. Всяка година с приятели, полицаи и бизнесмени прави дарителски акции за децата с онкологични заболявания.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Признава, че вярва в приятелството и има много приятели, които го подкрепят. Най-щастлив е от това, че има подкрепата и на семейството си, а неговата дъщеря която е в пети клас, върви по неговите стъпки. Вече има творби, излезли от нейните ръчички.