Продължителното балансиране на Египет между големите политически силови центрове донесе първите горчиви плодове. Саудитска Арабия спря доставките на бензин за Египет заради сближаването на Кайро с Москва. Колко далече може да стигне спорът между двете арабски държави, едната от които е силно подразнена от позицията на Москва по сирийската криза, анализира "Взгляд"
Символ на затоплянето в отношенията между Москва и Кайроса предстоящите след дни съвместни десантни маневри в рамките на ученията "Защитници на дружбата-2016", които ще се проведат на един от египетските полигони. Това ще са първите съвместни военни учения от началото на 70-те години, припомня изданието.

Друг знак за сближаването между Русия и Египет е предстоящото подписване на комплексен договор с "Росатом" за строителството на АЕЦ в Дабаа.
Досега президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси хитруваше и поддържаше добри отношения с Владимир Путин, като едновременно с това успяваше да отклони участието си в опитите на Саудитска Арабия за сваляне на режима на Асад и да остане един от основните получатели на американска военна помощ, припомня изданието.

Саудитците и другите монархии в Персийския залив му предоставиха помощ в размер на десетки милиарди долари. В същото време Египет не само че организира съвместни учения с руснаците, но наскоро купи и руски хеликоптери Ка-52 (предназначени за разполагане на вече египетските "Мистрали").

Чашата преля, когато миналата събота в Съвета за сигурност на ООН Египет подкрепи руската резолюция за Сирия, припомня изданието.

Според обясненията на египетските дипломати Кайро, който гласува и за алтернативната френска резолюция в ООН), е готов на всякакви действия, които биха довели до спиране на кръвопролитията в Алепо. Само че жестът им разгневи саудитците. Позициите на Русия и Саудитска Арабия по сирийския въпрос си остават диаметрално противоположни – руските военни защитават Дамаск, докато саудитският крал Салман, напротив, снабдява с пари и оръжие бунтовниците. Затова сирийската война е постоянен източник на враждебност в отношенията между Москва и Рияд.

Малко след гласуването в Съвета за сигурност на ООН саудитската петролна компания Аramco предупреди, че спира доставките на топливо за Египет. Коментарът на египетския президент ас Сиси по този повод прозвуча двойнствено. От една страна той отхвърли предположението, че решението на Aramco е политически мотивирано, а от друга добави: "Това е опит за оказване на натиск върху Египет, но страната няма да коленичи пред никого, освен пред Бог".

Според експерта Таймур Двидар решението на саудитската компания е елемент от политическия натиск срещу Египет. "Саудитска Арабия се ангажира да доставя ежемесечно на Египет по 700 хиляди тона нефтопродукти под формата на приятелска помощ, а сега спира тези доставки без никакви обяснения", коментира той. Според него това ще създаде големи затруднения на Египет, който ще бъде принуден да обяви нов търг.

Според експерта, обаче, едва ли ще се стигне до пълен разрив в отношенията със саудитците заради дружбата на Кайро с Москва. "Египет притежава най-силната армия в региона, това е най-младата и образована арабска нация и аз вярвам, че египетският президент, независимо от противоречията, ще се договори със саудитския крал", казва Двидар пред "Взгляд".

Бившият съветски посланик в Египет Александър Белоногов припомня, че отношенията между Египет и Саудитска Арабия през последните десетилетия са сложни. "Това е свързано със  сблъсъка на интереси между Египет и саудитците в съседни страни като Йемен и Судан. Корените на тези противоречия са назад в историята", казва Белоногов.

Бившият дипломат също вярва, че страните все пак ще намерят общ език. "И саудитците имат доста проблеми, и Египет не успява да се съвземе след "арабската пролет". Мисля, че двете държави ще се ограничат с демонстративни жестове, а в действителност ще търсят начин да загладят споровете, без да стигат до точката на кипене", пояснява бившият дипломат.

Според него подкрепата на Египет за двете резолюции в СС на ООН е разбираема. "Кайро се опитва да балансира между Москва, Запада и Рияд. И Русия прекрасно разбира това, затова се въздържа от резки обвинения", смята той.



Източник "Руски дневник"