Новите антируски санкции, които ще предложи Ангела Меркел на 20-21 октомври, ще засегнат сферата на отбранително-промишления комплекс и самолетостроенето, като на първо място ще ударят авиостроенето на самата Западна Европа, съобщи RusVesna.su. Без коопериране с руските производители на титан не могат да се произвеждат самолети.
За сега само една фирма в света – руската „Корпорация ВСПМО-АВИСМА” – произвежда детайли от титан, без които е невъзможно строителството на самолети от композитни материали. Те се използват за тялото и крилете на съвременни самолети като Боинг-787, Дримлайнер, Боинг-747-8, а така също при Еърбъс А-350 и А-380.

По официални данни на”Еърбъс”, в конструкцията на най-новия А-350 пет ключови елемента от конструкцията на тялото и крилото се правят от титан.

Москва засега не е обявила въвежда на ответни контрамерки, но тя по принцип не счита икономическите санкции като ефективен способ за разрешаване на противоречията.

Според информация на вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Ангела Меркел възнамерява да призове страните от ЕС да въведат нови руски санкции заради ситуацията в Сирия.

Превод и редакция: БЛИЦ