Извън големите градове на американския щат ветропоказател Охайо поддръжниците на Доналд Тръмп са основно хора със средни или ниски доходи, изповядващи консервативни ценности. Те продължават да приемат добре богатия нюйоркски бизнесмен с минало на плейбой, пише ДПА, цитиран от БТА.
Въпреки обвиненията в сексуални посегателства, отправени през последните дни срещу него, репутацията на Доналд Тръмп на нахакан бизнесмен все още се възприема добре в окръзите на Охайо извън големите градове на този щат от Средния запад. Именно тук мнозинството хора подкрепят неговото послание "Да направим отново Америка велика!".

Той ще разтърси из основи Вашингтон, ще намали данъците и ще напомни на света, че Съединените щати са единствената останала суперсила, казват те. Това е само краткият им списък от причини да имат повече доверие в Тръмп, отколкото в бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

Много от тях са убедени републиканци и никога не отклонявали подкрепата си за партията. Но почти също толкова са независимите избиратели или регистрираните демократи, които отдавна казват, че Тръмп не е истински републиканец.

Без значение от профила на електората в Охайо, едно нещо е сигурно: Тръмп трябва да спечели щата на 8 ноември, ако иска да влезе в Белия дом.

"Охайо е абсолютно необходим на Тръмп; за Клинтън щатът е просто лукс", каза Дейвид Нивън, преподавател по политология в университета на Синсинати.

Охайо е известен с това, че на много избори е гласувал за кандидата, който в крайна сметка е спечелил кандидат-президентската надпревара. От 1896 г. избирателите в щата не са подкрепили следващия президент само два пъти - през 1944 и през 1960 г.

Шейсет и пет годишният Роджър Колъм има хотел в Делауер, 36-хиляден град в централната част на щата. Той казва, че ще гласува за Тръмп, защото "има търговски нюх".

Клинтън ще продължи курса с високи данъци и държавни разходи, каза той и допълни: "Не можеш да се измъкнеш от бедността с данъци".

Делът на бедните хора в щата от 11 процента всъщност е под средния за страната процент от 13,5 на сто по данни на Националното бюро за преброяване на населението. Но проблеми като задълженията по студентските заеми и скъпото здравеопазване удрят по джоба на хората.

Населението на щата е смесица от граждани, селяни и хора, живеещи в предградия и населени места около големите градове. Осемдесет и пет процента са бели, а средната възраст е около 39, с две години повече от средната възраст на национално ниво.

На места като североизточния град Уорън работните места в сектора производство се топят от десетилетия.

"Това едно време бе промишлен щат", каза 52-годишен мъж, седнал на барплота на "Хот дог шоп" - едно от класическите заведения за хранене в Уорън, където лютивият хотдог е основен елемент в менюто и повечето хора си поръчват по два.

Механик, загубил работата си в "Дженерал електрик", който не иска да каже името си, заяви, че си е намерил нова работа, но тя е на два часа път с кола от Уорън. Той пътувал до работа и обратно в продължение на осем години, но я загубил, защото фабриката се преместила в Тексас.

Тръмп ще получи гласове заради обещанието си да върне работни места, каза той.

На вратата на кафене "Кофи къп" на другия край на Уорън е написано "Бог да благослови Америка", а от телевизора звучи клип на Род Стюарт.

Шейсет и девет годишният Гари Саймън, който ремонтира перални и сушилни, е седнал на късна закуска, докато чака следващото обаждане от клиент. Казва, че постоянно обикаля из Уорън - традиционен бастион на Демократическата партия - по работа и почти никой, когото той е срещал напоследък, не подкрепя Клинтън.

"Тръмп казва всичко, което повечето хора в страната мислят, но нямат куража да го кажат", каза Саймън.

Спомня си как Тръмп гостувал в шоуто на Опра Уинфри преди няколко години и казал, че ще се кандидатира за президент само ако почувства, че е необходим. Сега му е времето, защото много неща се объркаха в тази страна, каза Саймън.

Друг мъж в закусвалнята каза, че винаги е гласувал за демократите, но този път ще смени партиите, защото "нещата много се влошиха".

При демократите в страната дойдоха имигранти и започнаха да унищожават западния начин на живот, каза мъжът, който отказа да се представи. "Те съсипват демокрацията ни".

Дори със солидната подкрепа от твърдия републикански електорат в Охайо и на този от градовете, в които живеят основно нискоквалифицирани работници, неподобаващите за президент изказвания на Тръмп смутиха някои избиратели.

Много хора тук казват, че ако Тръмп бъде избран, ще събере умни хора около себе си, но на някои все пак им се иска да имаха по-добра опция.

"Изборът е между пълен идиот и лъжкиня", каза гласоподавател от Делауер, държейки правнучето си на ръце.

Той обаче се изказа по-остро за Тръмп. "Избираме върховен главнокомандващ. Човек трябва да е внимателен. Той не е. Той е луд".