Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС. Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви, пише dnes.bg.
ЕС определя бомбардировките над Алепо като непропорционални и настоява за незабавно спиране на полетите над града и на обсадата, както и за прекратяване на военните действия.

"Ние искаме Русия и режимът в Дамаск да гарантират спирането на бомбардировките и да позволят на хуманитарните конвои да стигнат до източните части на Алепо", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини след края на заседанието.

В острата декларация, приета днес, се заклеймява руското вето върху резолюцията на ООН за спиране на военните действия в Сирия и се призовава Кремъл "да покаже чрез политики и действия" усилия да се спре с бомбардировките от силите на режима на Асад.

Могерини подчерта, че това е позиция, която се споделя от всички членове на Съюза и че всички държави са единни в оценката си за действията на Русия и на режима на Асад.

Публикуването на европейската позиция по Сирия дойде почти едновременно с обявеното от Русия 8-часово прекратяване на огъня в Алепо. Могерини нарече това "добро начало", но изрази съмнение, че времето ще стигне на хуманитарните работници да докарат храна и медикаменти в града. ООН смята, че за това ще са нужни поне 12 часа.

Въпреки острият тон европейските дипломати не последваха призивите да наложат санкции на Русия заради последните й действия в Сирия. Нито една държава от ЕС не е поставила въпроса за санкции, каза Могерини. Въпреки това не е изключено разговор за това да започнат европейските лидери, които се събират в четвъртък в Брюксел да обсъждат сред другите теми и отношенията с Русия.

ЕС ще започне подготвителна работа с някои от съседите на Сирия - Иран, Саудитска Арабия и Турция в случай, че преговорите между САЩ и Русия завършат с успех. Тяхната цел ще е да обсъдят бъдещето на страната. В тях ще бъдат въвлечени и опозицията, женски организации и църквите. Идеята на ЕС е да провери "дали има възможност отдолу нагоре да се изгради доверие и помирение", обясни Могерини.