Една от най-модерните и най-посещавани детски площадки в Бургас се е превърнала във фатално място за деца на възраст от 2,3 и 4 годинки. Има десетки пострадали. Мястото е в градинката в комплекс „Лазур“, а обектът е общински, пуснат е в експлоатация в началото на 2016 година. Съоръженията са ултраскъпи и това е най-оживената детска площадка, пише Флагман.
„Още в първия месец след прерязването на лентата, станаха няколко трагични инцидента. Едно от пострадалите деца е моето. То падна от плъзгача, от височина един метър и счупи ръката си. Известно ми е и за други случаи – със счупен крак и с натъртени вътрешни органи. Поради честото викане на Бърза помощ, изпълнителят на обекта, по собствена преценка, премахна оригиналните висулки и верижките, за да не се ползва този уред. Но спасение от простотията няма...“, това написала потресена бургазлийка.

Детската площадка е предназначена за ползване от деца на възраст от 2 до 5 години. Община Бургас е поставила няколко табели с указания за ползване на съоръженията, но родителите не полагат усилие да прочетат упътването. Плъзгащият се елемент се оказва опасен за деца на 2 и 3 години. Те са с ръст не повече от 100-110 см. Спускайки се по 10-метровото като дължина трасе, телата им висят на двойно по-голяма височина от собствената.

Оказа се, че след премахването на опасните за малките деца висулки, „изобретателни“ бащи непрекъснато „монтират“ подобни приспособления от колчета и сезал.

„По-разумните родители премахват тези висулки, но бащите с по-големи деца отново носят колчета и ги монтират. За 5- и 6-годишните е добре, но за останалите е смъртоносно. Повечето от майките и бабите не четат указания и изобщо не обръщат внимание. Днес пред очите ми едно момиченце падна и толкова много плака, викаха родители, лекар, линейка.  Така се олюля, завъртя – сякаш се трича* куче в Странджанско“, свидетелства една от гражданките.

*тричането е народен обичай в Странджа - за провесване и въртене на кучета в примка, за да се прогонят бесовете им. Обичаят е забранен след 2000 г. след бурни протести от страна на европейските природозащитници