Вселената може да се окаже доста по-голяма отколкото учените смятаха досега. Според нови анализи на астрономи с помощта на телескопа "Хъбъл", Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното, съобщава в. Wahsington Post, цитиран от vesti.bg.
Данните показват, че броят на галактиките може да е между 1 трилион и 2 трилиона. По-голямата част от тях обаче засега ще останат невидими за човека. Причината е, че са твърде далеч, а човечеството не разполага с технологиите да "гледа" толкова навътре в космоса.

Използваните в момента данни за анализ разчитат на ограничен набор от инструменти и технически възможности. Освен това космосът постоянно се променя, а и на зрителния път на повечето галактики до Земята има множество препятствия, които затрудняват тяхното директно наблюдение. Затова повечето от тях най-вероятно ще останат непознати за човечеството в детайли.

Информацията обаче ще се използва за проверка на теорията, че тече процес по сливането на галактики, което води то рязко намаляване на общия им брой, както и до изменяне на Вселената като цяло. Учените отбелязват, че дори и най-оптимистичия им вариант за 2 трилиона галактики най-вероятно не отразява реалния общ брой. Откритието е най-вече напомняне, че човечеството знае съвсем малко за Вселената и най-вероятно още трудно може да си представи нейния реален мащаб и възможности.