Повече от половин милиард човека по цял свят страдат от затлъстяване, но нашето тегло е резултат на много фактори и "джънк" храната не винаги е виновна за наднорменото тегло, пише iwoman.bg Предлагаме ви да се запознаете с тези изненадващи причини за трупане на килограми, които трябва да знаете.
1. Избягване на семейните хранения

Проучвания са показали, че семейните хранения могат да ни предпазят от напълняване. Причината е, че когато се храним заедно това може да осигури възможност за емоционални връзки между членовете на семейството и да окуражи здравословни хранителни навици. Според резултати от изследвания, деца, които се хранят заедно със семейството си поне 3 пъти седмично, са с 24% по-склонни да ядат здравословни храни, отколкото тези, които го правят по-рядко.

2. Класическа музика в кафенета/ресторанти

Проучване е открило, че хората консумират повече храна и кафе в ресторанти, където е пусната класическа музика за фон.

3. Работа нощем

Хората са програмирани да спят, когато няма светлина и да ядат през деня. Работейки нощем вие трупате килограми, тъй като това нарушава биологичния цикъл, което води до спад в общия разход на енергия. Ако работите вечер, решението да предотвратите напълняване, е да ядете по-малко.

4. Твърде малко сън

Научно е доказано, че липсата на сън ни прави дебели. Обяснението е, че сънят играе ключова роля за метаболизма, затова когато не спим достатъчно, ние ядем повече, тъй като това е физиологически адаптивен механизъм за поддържане на бодрост.

5. Замърсяване на околната среда

Излагането на определени замърсители на околната среда показва повишаване на риска от затлъстяване. Причината е, че някои замърсители се натрупват в мастната тъкан. Те достигат до тялото чрез храни, богати на мазнини като месо и мазна риба.

6. Гледането на прекалено много телевизия

Прекарването на повече от 2 часа пред телевизора всеки ден увеличава риска от напълняване с 23%. Спането на включен телевизор също може да допринесе за това. Според проучване, излагането на изкуствена светлина нощем, докато спим, намалява нивата на мелатонин, хормона, който ни предпазва от метаболитни нарушения, които причиняват напълняване и диабет.

7. Стрес, депресия, безпокойство

Жените, които страдат от пост-травматичен стрес качват по-бързо килограми и са по-склонни към напълняване, отколкото тези, които не преминават през такава ситуация. Но има добри новини: когато се намалят симптомите на стрес и депресия, рискът от затлъстяване също се намалява. От друга страна, повече от половината хора реагират на стреса като ядат, особено храни, които са богати на мазнини и захар. Научното обяснение е, че такъв тип храни има влияние върху центъра за награда в мозъка.