Няма как опцията „Не подкрепям никого“ да бъде счетена за действителна. Това каза пред "Фокус" Георги Марков, конституционен съдия в периода от 1994 до октомври 2003 г. По думите му няма как глас, даден за нещо извън обявените кандидатите за държавен глава, да се отчита като действителен вот.
„Аз се надявам, в оставащите часове до гласуването на поредните промени в Изборния кодекс, депутатите да се осъзнаят, че на 6 ноември ние ще гласуваме за президент. Каква е тази глупост на шестите президентски избори да блесне тази „мисъл“ на българското НС, освен имената на издигнатите кандидати за президент, мажоритарно посочени, да има и квадратчета „Не подкрепям никого“, „Подкрепям двама“ и т.н. Къде го има това и защо ние побългаряваме избирателния процес и право.

Как е възможно да се мисли, че глас, извън кандидатите за държавен глава, може да бъде действителен?“, обясни той. Георги Марков изрази надежда депутатите да се осъзнаят и грешката с въведеното квадратче „Не подкрепям никого“ да бъде поправена, за да не създаде това допълнителни проблеми след време.

Според него, приемането за действителен вот на отбелязването на въпросното квадратче ще вкара след изборите страната в сценарий „Костинброд -2“, защото загубилите ще обжалват пред Конституционния съд истинността им.