Очевидно е, че прогнозата, която ПГ на АБВ направи за хаотични промени, в последния момент на Избирателния кодекс и то под натиск, с цел да се съхрани определен формат, подкрепящ кабинета, се доказа. Говорим за промени, които са вредни за българските граждани и ограничават правата им. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Ето как той коментира подготовката за промени на изборното законодателство в последния момент. „Когато ние предупреждавахме, че ограничаването на броя на секциите в чужбина е в противоречие с правата на гражданите, гарантирани от Конституцията, никой не го взе в предвид.
А днес вече виждаме, че ГЕРБ и други политически сили се присъединяват към стремежа на АБВ да се гарантират правата на сънародниците ни зад граница. Затова ние сме готови да подкрепим два варианта. Единият е този, който сме внесли, ограничението за секциите в чужбина да бъде вдигнат на минимум 55. Защото анализът на информацията от външно министерство показва, че броят на заявленията за гласуване, които са попълнени от нашите сънародници, отива до необходимостта от 51-52 секции във Великобритания и Испания. Затова сме предложили ако има изобщо ограничение, то да бъде в рамките на 55 секции. Готови сме да подкрепим и изобщо сваляне на ограничението. защото това е принципното решение. Тук искам да посоча, че една много груба спекулация се разгръща от тъй наречените патриоти, свързана със заплахата от гласуването в Турция. Аз не знам какво се плашим -  като нито ДПС, нито ДОСТ имат кандидат за президент. И това как те ще решат президентските избори е една доста грозна спекулация“, посочи Петков. Той още веднъж попита защо промените в ИК са направени хаотично и в последния момент. И  дали променената позиция на ГЕРБ в момента не е опит да бъдат стимулирани определени политически формации с оглед пренаписване на изборния резултат в съзнанието на българските граждани“.

Зам.-председателят на АБВ коментира и намеренията за преразглеждане на ИК по отношение на квадратчето „не подкрепям никого“. „И тук казвам, че промяна на правилата не в последния момент, а след последния момент е изключително лоша практика. Въпросът с това квадратче е изключително важен. Защото ако ние сега сме свидетели на тези каламбури около квадратчето и стремежа да се пренапишат правилата, трябва да сме наясно ,че това в средносрочен план обслужва нечии интереси. Това е откровен стремеж в следващото Народно събрание да бъде сведено до минимум представителството на политическите сили. До минимум от ГЕРБ, БСП и ДПС. Второ: няма отговор и на друг въпрос. Добре, считаме че квадратчето „не подкрепям никого“  влиза в играта. Е, тогава как ще преразпределиш гласовете между  политическите партии, минали 4-те процента след като квадратчето казва „не подкрепям никого“?  Т.е., с какво основание ще откраднат и преразпределят гласа на човека, който е казал, че не подкрепя никого. Ние имаме конституционна норма за 240 членен парламент. Само че логиката изисква  като имаме например осем процента заявили „не подкрепям никого“, да извадим осем процента от броя на депутатите. Така ще влезем в противоречие с конституцията. Т.е., стремежът да се откраднат гласовете на тези хора, да се разпределят между големите и можещи да ползват различни изборни инструменти играчи, е повече от циничен“.

Румен Петков изнесе и информация за нови репресии с инструментите на държавата  в с.Тракиец , където преди няколко седмици кандидатът на АБВ спечели частичния местен вот след предизборен  полицейски натиск. „Тридесет и девет човека са извадени от избирателните списъци със заповед от 11.10.2016 г., която заповед е огласен вчера. Т.е., те са лишени от правото да гласуват където и да е. Заличени адресни регистрации. Това е „техниката“, която използва кметът на община Хасково. Уверявам ви, че в рамките на 2-3 дни ще информираме за случая всички посланици. Трябва да се знае как се правят избори в България, защото тази „техника“ ще бъде използвана и на други места. Има и още: уволнени са 4 души от общинската администрация, които са заподозрени, че са работили за кмета Красимир Бойчев. Включително е заличена от списъците за гласуване съпругата му. Действа се по един циничен, брутален начин, който не признава правила, човешки права, не признава нравствени и морални норми“.

Информация за изборни нарушения изнесе и членът на ИБ на АБВ и съветник по международната политика на партията Георги Димитров. По думите му решението за ограничаване на броя на секциите в чужбина е довело до сериозно напрежение сред българските общности там, а също така и у нас. „В Германия се оказа, че има малко по-особен случай, който също предизвиква напрежение.Там се оказва, че ще може да се гласува в нашите дипломатически и консулски представителства. Осем места. Знаете, че в Германия имаме голяма общност, знаете размерите на тази страна. Осем секции там, може всеки да си представи дали са много или малко. Ръководството на нашето външно министерство се крие зад това, че така е разписано в германското законодателство. Тук обаче възникват следните въпроси. Първо: знаело ли е ръководството на външното ни министерство, че има такова законодателство? Ако не е знаело, кога го е научило, и като го е научило защо накара българските граждани в чужбина и по-специално в Германия да подават заявление по местожителство  и след това им каза, че те няма да могат да гласуват там? Защо още от самото начало не им бе казано, че няма да може да стане това гласуване по места? Това е честното. Вместо това до последния момент те бяха стимулирани да подават заявления, което те правиха, докато в един момент не се оказа, че те няма къде да гласуват. Възниква и друг въпрос. Германия е особен случай, но през 2015 година германското правителство прави изключение и разрешава да се гласува и на други места, извън тези които са определени сега. И тук възниква основателният въпрос направени ли са политически стъпки на най-високо равнище от страна на министър Митов, а и по-нагоре, за да се направи още веднъж изключение. Всички ние знаем, че щом веднъж се направи изключение, то е възможно да се направи и втори път.  Тук, според мен, става въпрос за едно лицемерно политическо поведение, което стига до безхаберие,  в което ръководството на външното ни министерство предпочита да играе ролята на пощенска кутия между нашите задгранични представителства и ЦИК и без да прави абсолютно нищо в полза на нормалното протичане на тези избори в чужбина. И още нещо: когато тези проблеми изникнат наяве, виновни вероятно ще бъдат изкарани колегите дипломати в съответните консулства в чужбина“, посочи Димитров. Той попита още и защо когато в чужбина може да се гласува и без заявление, е поставен таван от 500 гласа, за да бъде обособена секция. Както и какво ще се случи, когато в въпросната секция отидат тройно или много  повече гласоподаватели.

В заключение Румен Петков коментира и заплахите на министър-председателя  за предсрочни избори.  „Очевидно е, че това става със съучастието, да не кажа под диктовката на министър-председателя. Там е видим хаосът, видима е уплахата от резултата на президентските избори, видим е стремежът посланията на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ да бъдат тикани в страни. Докато повечето кандидати са добре дошли на Цецка Цачева и на ГЕРБ и Бойко Борисов няма как да не си дава сметка, че те са тръгнали по нанадолнището и се върви към сценария от предното предсрочно прекратяване на мандата на кабинета „Борисов“. И е видимо, че в Народното събрание няма легитимна подкрепа за този кабинет“, посочи Петков. Той бе категоричен, че  проучванията показват, че явяването на Ивайло Калфин на балотаж би променило статуквото в управлението на държавата, от което ръководството на ГЕРБ се плаши изключително много!