Нямаме качествен проблем с отношенията ни с партньорите ни в управляващата коалиция, но в тези отношения има формализирани връзки, които трябва да е ясно как вървят. Те, за съжаление, през последните седмици, не вървят добре. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите".
По думите му причина за влошените отношения в управляващата коалиция е това, че през последните седмици ГЕРБ са имали няколко публични неблагополучия. Първото от тях е издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, което не донесе нищо добро нито за страната, нито за самата нея. Второто - шест месеца чакахме ГЕРБ да обяви кого ще издигне за президент, едва ли не Меркел ще издигнат, и накрая издигнаха Цецка Цачева, която въпреки безспорните си качества не е много вдъхновяваща като кандидатура, каза Вълчев.

Според него погрешно управленско решение е било и разпускането на парламента на 12 октомври с претекст да не се пречи на предизборната кампания. Като се тръгна пък към извънредно заседание, се оказа, че от ГЕРБ влизат и излизат от залата. Затова умел ход на премиера Борисов бе идването му в парламента в петък, коментира Даниел Вълчев. В ГЕРБ може би има и определено напрежение поради участието на доста хора от Реформаторския блок. Когато един човек участва в изпълнителната власт, той не участва от свое име, а от името на своите избиратели. Президентските избори мерят не само тенденциите в обществото, но и популярността на кандидата.

Затова е правилно, честно и коректно и към избирателите и към партньорите ни, ние да се оттеглим от управлението, изтегляйки и нашите представители във властта, ако резултатът на кандидатите ни на вота е слаб, подчерта Вълчев. При евентуално преформатиране на коалиционното споразумение трябва ясно да бъде записано какво трябва да се свърши до края на мандата, всеки от партньорите да поеме ясни ангажименти за реформите и да ги спазват, а не в пленарна зала да се оказва, че някой отсъства, някой е болен – номера като от детската градина, каза още Даниел Вълчев.