Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов продължава да се среща тайно с автентичния лидер на партията - джудже Иван Костов, разкриха пред БЛИЦ очевидци на сбирките им. Двамата са близки от няколко години, покрай любимата жена на Панов, която е приятелка с дъщерята на Ментора от Драгалевци.
Предполага се, че на въпросните задкулисни срещи Командира зарежда съдия №1 с компроматни материали срещу колегите му от Висшия съдебен съвет и правителството.
 

Панов на няколко пъти бе активиран с меко казано странни изказвания срещу съдебните кадровици. През последните месеци той нарича ВСС блато, като явно е забравил, че именно представителите на Съвета го назначиха с гласовете си. Още по-абсурдното е, че съдия №1 влиза в ролята на политик и отправя политически послания.

Вече има явни доказателства, че неговите речи са писани от преподавателя по право Кристиан Таков. Доцентът от СУ "Климент Охридски", който се изживяваше като протестър в периода 2013 - 2014 г. е менторът на Панов. Между двамата е засечена електронна кореспонденция.


В академичните среди продължават да се коментират фамилните връзки на Таков с високопоставената комунистическа фамилия. С това се обяснява симпатията на президента Росен Плевнелиев към младия юрист със също близките му отношения по бащина, а и по комсомолска линия с номенклатурата на БКП.

Панов се включи в политическата игра преди около година, когато избълва жълта интрига с препратен му SMS от премиера Бойко Борисов. Тогава се наложи лично министър-председателят да идва на крака в сградата на ВСС, за да обяви, че става въпрос за злонамерена атака.

Втората активация на Панов бе в навечерието на предизборната кампания, само няколко дни, след като ГЕРБ обяви кандидатурата на Цецка Цачева за държавен глава. В ход бе пуснато абсурдното искане за оставка на представляващия ВСС Димитър Узунов под предлог, че еднолично е определил членовете на ВСС, които ще се срещнат с европейските прокурори.

Елементарната хватка дойде след като от ВСС опонираха на интригите, в които се опитаха да вкарат съдебната власт Кристиан Таков и Христо Иванов при срещата им с европейските прокурори.

Предизборната надпревара е в самото начало. Очаква се в разгара на битката съдия №1 да излезе с нови компроматни атаки не само срещу съдебната власт, но и срещу правителството.

Поведението на Панов наподобява това на ДСБ - от една страна той се възползва от служебните екстри, които му предоставя високия пост, но от друга играе опозиция. Същата е и стратегията на бутиковата партия, която има министри в правителството, но за пред оределия си електорат е опозиция.

И как Панов и ДСБ да имат различно публично представяне, когато конците им се дърпат от един и същи кукловод. Иван Костов.

Ивайло КРАЧУНОВ