Тази вечер от 19 часа в залата на БЗНС на „Врабча” 1  /Операта/ ще бъде открита културна седмица посветена на Илия Бешков послучай 115 г от рождението му.
Малко преди да почине, Бешков пише в 1957 година: „Отчаянието ми е пълно”  - за действителността, която го обгражда, за  страха,  който владее хората и абсолютния фалш в общуването им.

Но въпреки всичко, нито миг не се отклонява от моралните стойности, нито от смелостта да показва политиката такава каквато е, битът такъв какъвто е! Той е бил следен от 1925 до 1958 , /когато умира/ и от полицейските служби по Царско време и от Държавна сигурност през социализма.
Да запазиш своя морал  и позиция и днес е изпитание. Затова когато гледаме творби на Бешков ,  разбираме  причината за тяхната непреходност.  Заради моралните стойности, които във всички времена са били дефицитни. Днес неговите карикатури  и рисунки са толкова актуални, колкото са били и по онова време, царско или социалистическо.  Онова, което е създал Бешков за краткия си живот ни учи как човек може да остане верен на истината. По тях можем да си сверяваме и днес часовника .

 Вечерта  посветена на Бешков ще се открие с изложба от непоказвани негови творби и ще се прожектира филм за живота и творчеството му.
Организаторите от Галерия-музей „Класика”, които менажират изложбата, искат хората по-често да си спомнят за нашия сънародник, който се родее с най-светлите умове на човечеството.

Зорница  СТЕФАНОВА