Мария Якова е млада и красива жена от Петрич, с потънали от безсъние очи и угрижен поглед. Тя е майка на три деца родени с много любов, момиче на 10 г. и две момчета - Костадин на 7 г. и Борислав на 4 г. Десетгодишното момиченце на младото семейство е прекрасно дете, и учи в училище в града, но двете момченца са със редкия Синдром на Ангелман, което е невро-генетично заболяване, характеризиращо се с изоставане в умственото и физическо развитие. Част от симптомите са чест безпричинен смях и усмихване, гърчове, проблеми с говора, ходенето, треперене и поява на внезапни движения (пляскане).
Костадин и Борислав посещават Дневен център "Слънце" в град Петрич, където с тях работят ежедневно логопед, рехабилитатор и кинезитерапевт, което според майката им влияние много добре. Особено на Костадин, който от известно време е започнал да казва по някоя дума, съобщава struma.com. 

Трудностите пред семейството са много, особено финансовите, с които те едва се справят. Бащата работи на повикване в автомивка в града, от където максимума, който може да вземе е 600 лв., разбира се ако има пълен месец. Майката Мария се води социален работник на Костадин, за когото получава 150 лв. месечно. Парите на семейството, нагърбило се с нелеката задача да отглежда болните си дечица, не стигат до никъде. Костадин и Борислав се нуждаят от специални медикаменти, за които родителите заплащат около 100 лв., като това е с намаленията от здравната каса. Извън заболяването Синдром на Ангелман, малкия Борислав има астма, за която допълнително приема медикаменти. Мария ни разказа, че Борислав поне два пъти в месеца е болен и приема антибиотици, които също са много скъпи.

Лекари от София са препоръчали на семейството да купят на двете момченца специални обувки, с които да ходят, тъй като и двамата имат изкривена походка. Но семейството не разполага с такива средства, за да си позволи да закупи тези специални обувки.
Другата трудност пред семейството е жилището, защото от три месеца те живеят на квартира в града. Подали са документи за ведомствено жилище, но отговор все още няма. Надяват се в най- кратки срокове да им бъде предоставено такова, защото парите за квартирата вече ги обричат на глад. Мария разказва кротко неволите си :Оправяме се, но е много трудно, сърцето ви се къса, като гледам Костадин и Борислав, кривят крачета, но се радват със сърцето си, когато видят деца на тяхната възраст. Приемам, че това е божия орисия, но е трудно в тези вълчи времена да отглеждаш деца с проблеми, колкото и да се стараем пари няма. Много искам да им купим специалните обувки, които лекарите ни препоръчаха, за да им е по -лесно да играят и ходят. Но когато имаме възможност ще го направил Благодаря на хората в център "Слънче", които са с големи сърца и много търпение обгрижват децата, казва Мария, но драмата за всяко семейство с болни дечица е голяма....

Разделяме се с Мария натъжени и отново искаме да подадем ръка за помощ, защото Костадин и Борислав са поредните "Ранени ангели", които докосват сърцето - с истинските си усмивки, непомръкнали от това, че са различни, че се мъчат да живеят тук, където е трудно. Знаем, че има добри хора и съдбата на семейството ще ги докосне., винаги сме доказвали, че заедно можем да върнем нечии усмивки, а защо не и да купим специалните обувки на Борислав и Костадин. Сигурни сме, че община Петрич ще реши и жилищния им проблем, защото идва зима, а сметките за ток са убийствени. Нека помогнем на семейство Якови! Коледа, времето в което стават чудеса, наближава!