Всеки знае, че човешкото тяло се нуждае от витамини за здравето. Някои ги вземат под формата на таблетки, а други се опитват да ядат повече плодове и зеленчуци. Голяма част от хората без медицинско образование трудно си представят какви витамини се съдържат в различните продукти. Ние решихме да коригираме този пропуск и да ви разкажем за всички витамини, известни на науката , техните свойства и източници.
Витамините условно са обозначени с латински букви от азбуката: A, B, C, D, E, H, K, и т.н. Впоследствие се оказа, че някои от тях не се срещат като отделни вещества, а като комплекс витамини ...

Така че не се изненадвайте, ако откриете някъде споменаване на витамини като например M или U: въпреки че в съвременната химическа класификация тези вещества са посочени като " витаминоподобни " и всъщност не принадлежат към витамините, остарялата номенклатура е широко използвана от лекари и фармацевти.

Витамин А

От него зависят:  кожата, косата, ноктите, очите, костите.

Източници:  моркови, цитрусови плодове, твърди сирена, извара, мляко, яйца, риба, магданоз, спанак, черен дроб.

Унищожават го:  висока температура, продължително съхранение.

Дневна доза:  200 грама моркови.

Витамин В1

От него зависят:  мозъкът, храносмилането, мускулите, сърцето, сънят.

Източници:  мая, свинско месо, ядки, овес, елда, просо, бобови растения.

Унищожават го:  дългата обработка, солта при готвене, пиенето на кафе по време на хранене.

Дневна доза:  150 грама свинско месо.

Витамин В2

От него зависят:  възстановяването на клетките, мускулите, зрението.

Източници:  мляко, бадеми, яйца, гъби, елда, извара, дрожди, месо.

Унищожават го:  дълго излагане на светлина.

Дневна доза:  250 мл мляко.

Витамин B3

От него зависят:  храносмилането, кожата, нервната система.

Източници:  черен дроб, пилешко, телешко, риба, зърнени храни, фъстъци и фасул.

Унищожават го:  ултра-високата температура.

Дневна доза:  150 г черен дроб.

Витамин B5

От него зависят:  паметта, настроението, възстановяването от болести, кръвоносните съдове, сърцето.

Източници:  месо, пиле, жълтък, мляко и млечни продукти, яйца, бобови растения, ядки, мая, овесени ядки, елда, ориз, броколи.

Унищожават го:  многократното замразяване.

Дневна доза:  100 г пилешко.

Витамин В6

От него зависят:  обновяването на организма, кръвоносните съдове, нервната система.

Източници:  зърнени храни, зелени зеленчуци, зеле, банани, орехи, пшенични трици, сьомга, месо.

Унищожава го:  дълго излагане на светлина.

Дневна доза:  200 грама зърнени култури.

Витамин B7

От него зависят:  растежът на клетките, производството на мастни киселини.

Източници:  фъстъци, магданоз, жълтък и черния дроб.

Унищожава го:  N / A.

Дневна доза:  100 г фъстъци.

Витамин В9

От него зависят:  възстановяването и растежа на клетките.

Източници:  авокадо, цвекло, спанак, черен дроб, аспержи, мая, брюкселско зеле.

Унищожава го:  дълго излагане на светлина.

Дневна доза:  150 г черен дроб.

Витамин В12

От него зависят:  теглото, имунитетът, паметта, храносмилането.

Източници:  соеви храни, хмел, спанак, водорасли, стриди, риба, мляко, сирене, жълтък, месо.

Унищожават го:  дълго излагане на светлина и високи температури.

Дневна доза:  85 грама.

Източник: zajenata.bg