При трета световна война само малка част от сценариите изключват използването на ядрено оръжие
Някои представители на американското военно командване са на мнение, че конфликтът между САЩ и/или НАТО с Русия или с Китай ще продължи „няколко минути”, се казва в публикацията. Според тях, третата световна война ще бъде „безпощадна и бърза”.

По-рано началник-щабът на американските Сухопътни войски генерал Марк Мили заяви, че войната между най-големите държави е „практически неизбежна”, а изкуственият интелект и високоточните оръжия ще бъдат главни бойни средства в конфликта. С тяхното използване дори война с обикновени оръжия ще завърши за няколко минути, пише Inquisitr.

Американският генерал Уилямс Хикс също счита, че „обикновеният конфликт в близко бъдеще ще бъде извънредно кръвопролитна и бърза, не ни трябва секундомер.” Освен това, по думите на Хикс, техническият прогрес ще отиде дотолкова далеч, че между хората и машините ще се установят съвсем други отношения: техниката ще работи по-бързо и ще поема все по-голяма част от решенията, а това хвърля предизвикателства на човечеството.

Засега в света се водят по-малки глобални конфликти, в които големите държави прокарват своите интереси, участвайки опосредствано. Към тях се отнасят ситуациите в Украйна, в Сирия и в Тихия океан. Всички те са театри на опосредствани бойни действия, които ще доведат до „нова надпревара на въоръженията между САЩ, Русия и Китай”. Тези страни сами ще разработват най-ефективна военна техника за „войни от следващото поколение”, пише изданието.

Превод и редакция: БЛИЦ