Все по-често фермерите купуват земя на разсрочено плащане. Заради ниските изкупни цени и растящите разходи те нямат възможност да извадят крупни суми накуп. На пазара вече има оферти за земя от по 400 лв./дка. Преди по-малко от месец една от големите компании за земеделски активи „Агрион” съобщи, че предлага за продажба над 6000 имота с големина между 1 и 700 дка. „Искаме да дадем възможност на земеделците да окрупнят земята си и да повишат ефективността и производството”, мотивират решението си експертите. 
Ако фермерите искат да увеличават добивите си, трябва да инвестират в подобрения като поливни системи, торове с дълготрайно действие и т.н. А това няма как да стане върху наета земя. Според специалистите по земеделски активи пътят към по-ефективно и интензивно земеделие минава именно през концентрация на площи и окрупняване на масиви в отделните землища. "Очакваме най-сериозен интерес към парцелите от страна на съседни фермери, които искат да разширят стопанствата си и от хора извън земеделието, които търсят начини да инвестират натрупани спестявания", коментираха от фирмата. 

"В настоящия програмен период виждаме сериозен интерес към развитието на трайни насаждения и биоземеделие. Животновъдите имат нужда от пасища, за които да докажат, че ползват с правно основание. Всички тези дейности изискват притежаването на земя, което обяснява и пускането в продажба на имотите", казват от „Агрион”.

В последните две години към пазара на земеделска земя има интерес от страна именно на хора, която я приемат като инвестиционен актив. Според данните на „Агрион” има интерес към инвестиции в земя от българи живеещи зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства и сега търсят начин да ги инвестират. „Цените ни са много атрактивни – от 400 лв. на дка. При една минимална инвестиция от страна на собственика в парцела реално след това на пазара той може да си гарантира много добра доходност от него”, коментираха експертите.