Ако кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок получи чувствително по-слаб резултат от резултата на РБ на последните два избора, то за нас това ще бъде знак за неодобрение. В този случай, веднага след изборите ДБГ ще напусне управлението и ще изтегли всички свои кадри от изпълнителната власт. Това каза на специална пресконференция лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева.
Тя прочете декларация от името на партията, която е съгласувана с всички ръководни фактори в движението, депутати и областни координатори. "Ако на предстоящите избори получим съизмерим или вярваме по-добър резултат, ще разглеждаме това като подкрепа за участието на Блока в настоящето дясноцентристко управление. В този случай ДБГ ще настоява непосредствено след изборите за подписване на Анекс към Коалиционното споразумение с ГЕРБ. Ще искаме да бъдат актуализирани общите ни ангажименти към българските граждани до края на мандата.

Ще настояваме да бъдат създадени общи коалиционни формати, на които да се обсъждат всички политически въпроси и да бъде поет общ ангажимент за парламентарна подкрепа на решенията, приети на тези формати", обяви още Кунева.

"Ако сега има правителствена криза и се стигне да предсрочни парламентарни избори, за което вината ще е изцяло на ГЕРБ, БСП ще спечелят изборите", каза от своя страна депутатът Найден Зеленогорски. "Призовавам ги да не действат панически. ГЕРБ да не прехвърлят вината от болната глава на здравата. Всичко, което се случи в петък, бе по вина на колегите от ГЕРБ. Ние бяхме в зала и се регистрирахме. Трябваше да работим", категоричен беше той.