Големият бариерен риф беше обявен за мъртъв от учените след 25 милиона години съществуване, с което беше сложен край на цветния живот на най-голямата единична структура от живи организми в света, пише New York Post.
Огромната маса в Коралово море, която обхваща площ от около 2253 км, в крайна сметка се предаде пред избеляването. Изключителното природно образование е по-голямо от Великобритания и се състои от над 2900 отделни рифа и 900 острова.

То е дом на 1652 вида риби, 3000 вида мекотели и 30 различни вида китове и делфини. Рифът се намира край бреговете на Куинсланд, Австралия, и може да бъде видян от Космоса. Невероятната структура беше обявена за мъртва от водещия еколог Роуан Якобсен. „Големият бариерен риф почина през 2016 г., след дълго боледуване. Той беше на 25 милиона години“, обяви Якобсен.

 За рифа често се говори като за най-голямата жива структура в света, но в действителност той се състои от милиарди малки организми. Най-голямата жива структура в света е 3.8-километрова медна гъба, която се намира в Сините планини в Орегон. Големият бариерен риф беше обявен за мъртъв от учени, изследващи избеляването на коралите.

Затоплянето на океаните, заради климатичните промени, кара коралите да изхвърлят водораслите си и да се оголват. Без водорасли коралите не могат да си набавят хранителни вещества. 22% от коралите в рифа са измрели заради най-тежкото масово избеляване, регистрирано някога, отбелязват експерти. 85% от смъртността е регистрирана в 595-километров участък от рифа между полуостров Кейп Йорк и северно от остров Лизард. 

Източник: Profit.bg.