Районната прокуратура-Дряново дава на съд три деца, които в края на 2015 г. извършили кражба на хранителни продукти от магазин в село Керека. Момчетата влезли и в частен дом, откъдето взели вещи на собствениците.
Непълнолетните Серьожа, Илиян и Ариф се комбинирали по различен начин, като всеки път отнасяли откраднатото в стаята си в общежитието към местния интернат, където пребивавали.

"Това което е най-притеснително е, че по начина, по който са структурирани тези заведения не изпълняват основната си функция. Трудно едно дете може да бъде превъзпитано в подобно заведение. По-скоро там се генерира нова престъпност. Трудно такива заведения могат да отговорят на минималните изисквания на основното и средно образование. На практика там учебният процес е изцяло неглижиран. Съобразно възможностите си педагозите се грижат за децата. Но на практика целите да бъдат обучавани и превъзпитавани децата много трудно се постигат", заяви Манолова.

От прокуратурата изнасят следните твърдения за действията на децата:

"През нощта на 1 ноември 2015 година, Серьожа напуснал района на училището, отишъл до магазин в селото, счупил стъкло на витрина и влязъл вътре. Взел различни хранителни продукти: майонези, маргарин, салами, суджук, кренвирши, пушено месо, вафли, десерти, бисквити, локум, запалки, консерви, дъвки, бонбони, един парфюм, два дезодоранта, чаши, две бутилки уиски, фъстъци, семки, бира и шоколади. Занесъл ги в спалните помещения и заедно с други момчета ги изял.

Вечерта на 13 декември момчетата отново напуснали района на учебното заведение и извършили кражба на хранителни продукти от същия магазин, като този път откъртили дървена рамката, поставена на мястото на счупеното стъкло. Отнетото занесли в спалните помещения и го изконсумирали.

През ноември и декември, докато се разхождали из селото били впечатлени от външния вид на една от къщите и те решили да откраднат вещи, които да продадат. Счупили с тухла стъкло на прозорец и влезли вътре, като взели две тонколони, мелничка, брадва, кристални чаши и 10 литра ракия. Няколко дни по-късно, отново извършили кражба от същата къща, като взели народна носия, ръчно тъкано платно и мъжка грейка".

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.