Популярни мезета от цял свят
Всеки истински българин обича да има сланинка на амсата, било то тънко нарязана, хрупкаво изпечена на жар или скара или златисто изпържена в тиган
Мезетата, които българинът използва, са много и различни спрямо сезона. Най-често се хапва шопска салата, бяло саламурено сирене, кисели краставички, различни видоветуршии. Но мезето не е мезе, ако не е блажно.
Всеки истински българин обича да си мези със сланинка, било то тънко нарязана, хрупкаво изпечена на жар или скара или златисто изпържена в тиган. До вкусната сланинка се нареждат и всички други месни мезета като домашен суджук, кървавица, филе Елена,луканки, всякакви видове дробчета и сърчица, вкусно приготвени.
Турците също обичат да си мезят, докато пийват по едно ракъ (национално турско питие). Най-честите мезета, присъстващи на тяхната маса, са: панирани миди, маринована скумрия, салата от домати и краставици и джаджък – това е салата, подобна на нашатамлечна салата. Също така популярни замезващи специалитети са лозови сърмички, зеленчукови плата и бяло сирене.
Гърците не сядат на масата без добре овкусено със зехтин и риган сирене фета, поднесено с маслинки. Те също си имат гръцки вариант на нашата млечна салата, наречена Дзадзики. Други известни и интересни гръцки мезета са:
- Скордаля – това е микс от варени картофи, черен пипер, оцет, зехтин и чесън;
- Тирокафтери – сирена микс, люти чушлета и зехтин;
- Тарамосалата – микс от хайвер, малко, лук, късчета хляб, лимон и зехтин.
Морските дарове също са характерно мезе както за Гърция, така и за Кипър. Най-често се сервират риба, калмари, тарама хайвер и др.
Сърбите си мезят най-често с различни видове сирена, колбаси и каймак.
Италианците също си имат мезета, наречени антипаста. Често това са плата със сирена и пресни плодове, маслини, риба, колбаси и други.
Капрезе е често сервирана антипаста - тя представлява нарязани на кръгчета домати и между тях резени сирене моцарела, гарнирани с листенца босилек и зехтин.
Брускетите също са много популярни предястия. Това е препечена филийка хляб, натъркана с чесън и след това намазана със зехтин, която се поръсва с кубчета домати, маслини и моцарела.
Тапас е испанската дума за мезе. Испанците сервират тапас предимно около обяд ивечеря. В някои области на Испания тапас се сервира под формата на шипче с месо, а в други - като хапки. Сервира се тортиля, крокети, сандвичи, панирани рулца от раци и други.
Братушките обичат да си мезят със солена или маринована сельодка (приготвя се отхеринга), руски борш, кисели краставички, мариновани гъби, варени картофи, шунка илибекон.
Широко разпространено мезе в Близкия изток е варен нахут с тахан, поднесен с много лимон, зехтин и чесън. На масата се слагат още големи плата със зеленчуци и маслини.
Последвайте ни
0 Коментара: