По нива на безработица и средна работна заплата Родопите са в дъното, но пък в челото по „помагачи” за справяне с трудностите. Пълно е с врачки, екстрасенси, ходжи, които разваляли проклятия, но ги връщали към този, който ги е направил. За съжаление те използват Божието име, някои и икони, за да няма съмнение в хората, че всичко е по божията воля. Естествено за „тази услуга” се заплаща и освен, че ще дадете пари със сигурност ще се почувствате още по-зле, съобщава 24rodopi.com.
Преди време в смолянския кв.”Устово” имаше рускиня екстрасенс, която твърдеше, че премахвала негативна енергия, дори лекувала болни от рак в последен стадий. Цените се определяли според болежката и необходимите сеанси, като най-малко взимала по 50 лв. на сеанс. След разгласяване на свръхземните й способности, родопчанин решава да заведе болната си майка, на която лекарите давали месец живот.

„В такива моменти човек е способен на всичко и решава да изпробва всичко само и само, за да спаси любимия си човек”, споделя синът, чиято майка е починала, въпреки посещенията си при екстрасенса. „Заведох майка си, чакахме цял час, а тя се превиваше от болка. Бяхме приети най-накрая от жената, която я накара да легне и започна да прави движения с ръцете. Каза, че махала лошата енергия. И така 15 минути. След това започна да крещи на болната ми майка защо така се е изоставила, за да се разболее. В този момент я попитах откъде идва дарбата й, а тя отговори:

„Аз и Бог сме едно”.

Това ме шокира и аз й казах, че Господ не е взимал пари като е лекувал, а тя с троснат тон посочи, че парите й трябвали, за да се издържа. Майка ми се надигна и каза: „Веднага ме изведи оттук. Платихме 50 лв. и си тръгнахме, а майка ми –православна християнка, ми каза: „Аз умирам, а ти ме вкарваш в грях като ме водиш при тази сатана”. Разплаках се и съжалих за постъпката си”, разказва с болка синът и призовава хората да не се доверяват на екстрасенси.
Самозван лечител, представящ се с биография на специализант по китайска медицина, преди време преглеждаше по селата и предлагаше илачи на скромната сума от 400 лв., които лекуват абсолютно всичко. С разни техники борил мигрена, тумори, дископатия, а от неговите лекарства жена едва бе спасена в болницата.

Амулет бори тегоби от 100 до 300 лева

При изневяра, нещастен семеен живот, липса на късмет-всичко се оправя, когато посетиш ходжа и ти направи амулет, за който плащаш от 100 до 300 лв. Това „спасително чудо” трябва да го носиш със себе си и всичко ще потръгне. Да, ама не, споделя 35-годишната Илияна. Тя ходила при ходжа в рудоземско село и платила за такъв амулет и не само, че нищо не й потръгнало, а последвал и скандал с елементи на шамари от страна на съпруга й, когато открил „чудото за щастие”. Въздействието му осигурило и раздяла между двамата.
Врачка пък казала на семейство, че имат проклятие , което е заровено в двора на къщата им. Трябвало да го намерят и да го изгорят и всичко ще им тръгне. Кармата им ще се изчисти. Семейството платило 70 лв. за съвета и прибирайки се вкъщи решили да започнат да копаят двора си от над декар, за да търсят магията… Резултатът-двор, готов за картофи.

Кости и животински глави – арсеналът при имотни спорове

Много често при семейни и родови спорове за имоти, потърпевши намират амулети, парцали увити с кости под праговете на домовете си, както глави от заколени петли и кокошки. Магиите достигат и чрез подаръци, обикновено зашити във възглавници, детски играчки, дрехи като преди това са им прочетени заклинания. Някои използват пръст от гробища и всякакви ужасии, за които нормалния човек не може да предположи.
Въпреки, че мнозина „учени” хора квалифицират магията презрително с термина „бабини деветини”, тя съществува. Независимо дали вярваш, или не вярваш в нея. И затова все по-често ни застигат историите за хора, които „гаснат” без поставена диагноза, за внезапно разпаднали се щастливи семейства, за странни катастрофични инциденти… „Сигурно имам направена магия”, си казва нещастната съседка и тръгва по врачки, екстрасенси и ходжи, за да й развалят заклинанието. Но състоянието й даже се влошава. Защо? „Омагьосването представлява заклинание с призоваване на бесове за извършване на някакво деяние във вреда на други хора, например: разслабване на тялото (парализа или атрофия), продължително боледуване, приковаване за цял живот към леглото или човек да започне да живее лош живот, или животът да му опротивее и други подобни. Чародеите и вълшебниците са идолослужители” – това е написано в 14-ото правило от сборника „Номоканон” (Сборник с църковни канони и граждански закони, свързани с църквата, бита, семейството).

Магията действа там, където няма вяра

Светите отци на Православната църква учат, че магията действа там, където няма молитва и твърда надежда в Господ.
„Някой се разболее, не отива да дири помощ от Бога, нито се обръща към лекарите, а се запътва към баячката. Друг загубил нещо, търси го при гледачката. Трети страстно се домогва до нещо, което дълго време напразно се е опитвал да добие, съветва се с ясновидката. Въпросът за баенето, за гадаенето, за леенето куршум, за ясновидството, за гледането на боб, на карти, на вода с живи въглени не е маловажен. Ние трябва като просветени православни християни да знаем, какво е отношението на Църквата към тия неща и как следователно и ние трябва да се отнасяме към тях. Бог нееднократно е забранявал заниманията с врачуване и ясновидство, както и допитването до гадатели и съновидци. „Не слушайте, казва Той, вашите пророци и вашите гадатели, вашите съновидци, вашите магьосници и вашите звездобройци, защото те ви пророкуват лъжа (Иерем. 27:9—10)”, коментира свещеник от Смолян. Той призовава тези, които изповядват православието и имат подобни проблеми, да посетят своя духовен наставник. Свето Причастие, пост, покаяние и молитва ще помогнат на пострадалите да се спасят от демонската сила на чародействата. Свещеникът чете и Киприянови молитви, които са точно за това.
Магьосници съществуват и днес, в това не е нужно да се убеждаваме. Съществуват и много самозванци, които печелят на гърба на страдащите хора. За съжаление те прибягват към техните услуги от липса на знание, от наивност, и от отчаяние. Мизерията и безпаричието ще съсипват още съдби и тези чародейци ще станат още по-търсени. Много по-здравословно е да се потърси лекарска помощ, посещение при психолог”, съветват специалистите. „Хората ми гинат от незнание”, се казва в Библията.