275-метров тиквеник беше приготвен в Севлиево по повод традиционния Празник на тиквата! Огромното сладко кулинарно произведение е едноличен рекордьор по размери и вероятно ще получи своето световно признание в Книгата на рекордите "Гинес". Макар че тиквеникът беше с внушителна големина, гостите на фестивала не изпитаха сериозни трудности да го изядат набързо. За парченце от рекордно дългия севлиевски тиквеник стотици хора чакаха повече от час. А изяждането беше за минути. Но онези, които опитаха, казаха, че си е струвало.
Любопитното е, че тиквеникът е с цели десет сантиметра по-дълъг от миналогодишния.
За приготвянето на рекордьора са използвани 114 кг тиква, 60 кг кори за баница, 20 кг захар, 10 кг пудра захар, 15 кг орехи, 20 литра олио, половин килограм канела и четвърт килограм ванилия.
 

За приготвянето на сладкиша са използвани големи количества продукти.

"Сладкото изкушение е най-голямото, правено досега в Севлиево, и беше раздадено на жителите и гостите на града, дошли за Празника на тиквата. Похапването беше предшествано от вито хоро на площада пред общината и съпътствано през целия ден от богата музикална програма", обявиха от общината в Севлиево, които са изключително горди от постижението.
 

Водещият Константин Тодоров откри 12-ия тиквен маратон със стихотворение за тиквата, след което започна забавната част с игрите "Познай теглото на тиквата", "Отключи Тиквичка", "Нарисувай най-смешната тиква", "Тиквено ревю от екоматериали" и смешна викторина. Във фестивала се включиха и десетки детски състави, които забавляваха присъстващите гости с песните и танците си.

Тиквеникът е вид сладка баница, на която плънката се състои от настъргана тиква и захар. Приготвя се като витата баница, от тестени кори, които се навиват като пури на руло с равномерно добавяне на сместа от тиква, захар и счукани орехи. Сладкишът е много характерен за България и дори се използва като постно ястие на трапезата на Бъдни вечер.

Организаторите на празника се заканиха, че на следващото издание ще са амбицират да подобрят рекорда си и да измайсторят още по-голям тиквеник, за да могат да нахранят още повече жители и гости на Севлиево.

Източник: "България днес"