Президентът на Филипините Родриго Дутерте е бил насилван сексуално като дете от католически свещеник. В интервю за „Ал Джазира” по повод 100 дни от встъпването му на власт той призна, че кошмарното му детство е повлияло на неговия характер и на решенията му като политик, включително и за безмилостната разправа с разпространителите на наркотици в страната.
Дутерте споделя, че неговото травмиращо и бурно детство е оформило настоящите му възгледи и идеи за политиката. „Това, което ти се случва по пътя, оформя твоя характер”, казва той.
 
Президентът, известен сега като Наказателя, проговаря за насилието в детството си за пръв път през 2015 година. Тогава той разказа, че в края на 50-те години е бил опипван от католически свещеник докато посещавал йезуитско училище в родния си град Давао. Той смята, че и други са станали жертва на посегателство, но по това време той бил малък и не смеел да се оплаче.
 


В последното си интервю Дутерте ревностно защити безмилостната война срещу наркотиците, която поведе от първия ден на управлението си. Според него, от успеха й зависи дали следващото поколоение ще оцелее. „Имаме 3 млн. наркомани и броят им расте. Ако не пресечем този проблем, следдващото поколение ще има сериозен проблем”, заяви той.
 
„Вие унищожавате държавата ми – аз ще ви убия. И това е законно. Ако вие унищожавате нашите малки деца, ще ви убия. Това е много правилна позиция. Няма нищо лошо в това да се опитваш да защитиш интересите на следващото поколение”, заяви той.
 
Президентът коментира и факта, че често невинни деца и минувачи падат жертва на стрелбата по наркодилърите, която той е разрешил. Той ги нарече „косвени жертви”.
 
„Тези изгубени животи, някои от тях са изгубени по време на узаконените сблъсъци с полицията”, каза той. По думите му, няма нищо незаконно в това да наказваш престъпниците със смърт.
 
„Хората казват, че не ми пука за човешките права, но аз имам дълг да опазя поколението. Ако това включва човешки права, не ми пука”, заяви той, използвайки нецензурни думи.

Превод и редакция: БЛИЦ