Мигранти се вдигнаха на бунт и предизвикаха намесата на полицията в близост до лагер в северната част на Гърция. Причината е пътен инцидент, при който са загинали двама бежанци. Те били блъснати от автомобил, докато преминавали по магистралата.
Загиналите са жена на 35 години и 10-годишното й дете, чиято националност не се посочва. Шофьорът бил възрастен мъж, който е задържан. Мигрантите разбрали какво се е случило и запалили колата. При идването на полицейския патрул те започнали да хвърлят камъни. Подпалена е била и полицейска кола.

Полицаите били принудени да използват шокови гранати. Ситуацията край лагера в Ореокастро, северно от Солун, вече е била овладяна, съобщиха от полицията. Петгодишно дете е леко ранено по време на сблъсъците, според гръцката полиция.

Хората в останалите коли били в шок от случващото се около тях, става ясно от любителски видеозаписи, качени в мрежата.

В момента, в който пристигнахме на мястото на катастрофата, опитахме се да дадем първа помощ на пострадалия, при което хората от лагера скочиха върху нас и започнаха да ни налагат с ритници", оплака се медик от Спешна помощ, който бил нападнат от тълпата мигранти. След като се опитали да внесат тялото на мъртвото момченце и майка му в линейката и се опитали да потеглят, разбеснялата тълпа спряла линейката.

Няколко мигранти скочили вътре и извадили нож на лекарите, ударили шофьора. "Разберете, че бяхме сами срещу над 1000 души от лагера! Това не е първият път, в който живота ни е поставен в риск от тази група хора. Полицаят не можеше да направи нищо - той беше сам и остана затворен в колата си, когато те започнаха да я блъскат и я подпалиха", разказва лекарят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ЖЕСТОКАТА БЕЖАНСКА КРИЗА В ЕВРОПА