Пловдивчани са свикнали с присъствието на Захарния комбинат в града и едва ли се замислят какъв е бил Пловдив преди да се появи той. В началото се е казвал Захарна фабрика и много – особено от по-възрастните хора, продължават да го наричат така. Когато историята на едно предприятие е повече от 100-годишна, всъщност метаморфозите са много повече от смяната на имената, пише Trafficnews.bg. Но да започнем… с началото.
На 14 октомври 1914 година се слага началото на захарното производство в Пловдив. Идеята за откриване на захарна фабрика в страната датира още от 1863 година, когато Петко Славейков се изказва в своя вестник „Гайда” по този въпрос. По стечение на обстоятелствата тази идея се подновява в Пловдив от видния възрожденец и родолюбец Христо Г. Данов, който заедно с други пловдивски общественици през 1895 година полага началото на дружество „Захар” с основен капитал от 2 милиона златни лева.
 

Въпреки добрите намерения и родолюбиви подбуди обаче дружество „Захар” не получава концесия за строеж на захарна фабрика, а Хр. Г. Данов дълги години плаща хиляди левове за направените разходи и проучвания в чужбина.

През 1911 г.  след 16-годишна полемика на 25.03.1911 г. се съобщава, че: “Захарна фабрика ще бъде построена в Пловдив”. И в края на септември строителството на фабриката започва. То се възлага на български майстори предприемачи, на които собствениците гледат с недоверие. Скоро обаче с уменията, трудолюбието и усърдието си строителите спечелват не само доверие, но и уважение и в продължение на две години изграждат основните корпуси в този вид, в който съществуват и сега.
 

Датата на започването на първата захародобивна кампания е 14 октомври 1914 година. Така се слага началото на захарното производство под тепетата. В просторните зали на фабриката започват работа стотици мъже и жени, но поради трудното овладяване на технологичния процес и неопитността на работниците фабриката дълги години не може да достигне проектната си мощност. Собствениците чужденци не са заинтересовани от квалификацията на българските работници, но магията, при която кристализира захарта, не остава тайна за будните и любознателни българи.

По това време в Пловдив в Захарната фабрика се е произвеждала само захар.