България влезе в топ 10 на най-желаните места за покупка на втори дом. Страната ни се изкачва с 10 позиции нагоре в класацията на онлайн изданието TheMoveChannel.com за най-желаните дестинации за покупка на ваканционни имоти от британците. Така заема 6-та позиция за септември с 2,2% от запитванията за покупка на имот, осъществени през портала, съобщава „Стандарт”.
Основната причина за засилването на интереса към страната ни най-вероятно са по-ниските цени на ваканционните имоти в България спрямо другите страни в Европа, след като обменният курс на британската лира се срина след вота за Brexit през юни. Това обяснява и сериозното изкачване нагоре в класацията на редица дестинации извън Европа.
 
Панама например се изкачва с 23 места до 16-та позиция в класацията, Шри Ланка - с 18 места до 30-та позиция, а Коста Рика и Барбадос - с по 11 места съответно до 38-мо място и 27-мо място в класацията. Въпреки по-неизгодния обменен курс на британския паунд основните южноевропейски пазари остават най-предпочитани за инвестиция във втори дом.
 
Лидер в класацията остава САЩ, а второто и третото място са за Испания и Португалия. Топ 5 се допълва от Италия и Дубай, а в топ 10 попадат още Германия, Бразилия, Франция и Индия. Месец септември е бил месецът на Португалия. Интересът към страната се засилва и тя за първи път попада сред трите най-желани дестинации за покупка на ваканционен имот от британците. Силен интерес през септември се наблюдава и към пазарите в Мексико, както и в Карибския басейн.