Деца стават по първи петли, за да отидат на училище в Червен бряг. След това те чакат час и половина за началото на занятията.
В село Ракита малко след 5:30 ч. сутринта петокласничката Веселина се приготвя за училище. Майка й признава, че трудно я буди, съобщи bTV.

„Всяка сутрин ставаме в 5:30, това е от първия учебен ден, продължава досега и няма никакви изгледи да се сменят часовете. Сутрин е много студено, кой го измисли това нещо, не знам. Да станат те, управниците, да видим как ще издържат толкова време, това е страшно безумие”, възмущава се Иваничка Огнянова.

Майка и дъщеря  поемат в тъмното към автобусната спирка. Родителите казват, че даже работническият рейс идва по-късно от ученическия.

„Това е проблемът, че стават много рано и се разболяват постоянно, моето дете ако една седмица е на училище, другата е болно, сега е вкъщи и е мъртво болно. Нещо трябва да се направи, малко по-късно да стават тия деца”, категорична е и Боряна Алексиева, майка на първокласник.
Автобусът пристига в 6:20.

„След това има друг курс, в който трябва да се вместим до началото на учебните занятия, това са възможностите”, коментира Оля Нетова, придружаващ педагог.

В 6:45 децата вече са в училището, до началото на занятията остава цял час и 15 минути.
„От това недоспиване, самия стрес, на който те са подложени, се поражда една агресия, това влияе в училище, просто до осем часа те са на пълна свобода”, посочва Наталия Димитрова, майка на първокласник.

От училището казват, че автобусите, с които разполагат, сутрин са извънредно натоварени, за курса до Ракита дори се наема рейс на друго училище.

„Не е нормално децата да стават в 5:30, за да ходят на училище. Този проблем съществува от три-четири години, разполагаме само с два автобуса, шофьорите правят по три-четири курса”, заяви Нели Душмановска, заместник-директор на ОУ „Христо Смирненски”.

„До миналата година имаше възможност  първо да бъдат извозвани учениците, които започват в 7:30, но тази учебна година с новия закон всички училища на територията на общината започват в 8 ч. и оттук започва проблемът с извозването на учениците, тъй като все пак някои трябва да дойдат по-рано”, обясни Вергиния Василева, заместник-кмет по хуманитарни дейности в Община Червен бряг.

От общината обясняват още, че автобусът до града за хлапетата от Ракита всъщност е компромисен вариант. По правило те би трябвало да учат в най-близкото средищно училище и всяко друго предпочитание да е за сметка на родителите.

По закон родителите трябва да запишат децата в това училище в съседното село Радомирци, но те отказват с мотива, че образованието в града е по-добро.

Ако не броим заниманията вкъщи, простата сметка показва, че децата от Ракита отделят по половин денонощие за училище. Обмисля се вариант втория срок на принципа на ротацията да се извозват по-късно за сметка на деца от други населени места.