Бежанците от афганистански произход ще бъдат изтеглени от центровете за временно настаняване в столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ. Градоначалникът се е договорила с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова за постепенното преместване на младите мъже и непридружените непълнолетни от афганистански произход, от чието поведение се оплакват столичани, в центрове от затворен тип извън София.
В центъра в кв. "Овча купел" почти всички непридружени младежи вече са изтеглени, заяви Фандъкова. Тя допълни, че за нея е важно да чуе кои мерки биха направили хората по-спокойни - осветление, видеонаблюдение, полицейско присъствие.  Патрулите от полицаи и жандармерия по бул. "Мария Луиза" и целия район на Лъвов мост са увеличени, следят се и всички камери в района, посочи Фандъкова.
 
Столичният кмет увери, че продължават разговорите между местната управа и жителите на  кварталите, в които има центрове за временно настаняване на търсещите закрила. От тези разговори ставало ясно, че хората са готови да помогнат на бежанците, които бягат от войната.
 
На въпрос за разкрита схема за имотни измами за милиони в Панчарево и Бистрица кметът коментира, че не може да контролира работата на поземлената комисия, която е държавен орган. По думите й в дейността й има доста слаби места. "Има съмнение за включване на чиновници в схемата, затова възложих административна проверка, разговарях с градския прокурор - тя ме увери, че се работи, но подадох моя сигнал." Фандъкова допълни, че проверката е със срок от един месец и вече има някои резултати, които показват, че най-сериозен е проблемът в Панчарево.
 
"Районният кмет лично е подал 9 жалби, издал е над 2000 акта за общинска собственост, за да защити земите. Кметът на Бистрица се включи в битката срещу престъпната група, която функционира на тази територия. Всички органи трябва да се ангажират с тези казуси", обясни Фандъкова.