Започна очакваната от дълго време и широко рекламирана военна операция за изтласкването на групировката "Ислямска държава" от иракския град Мосул. Това обяви премиерът на Ирак Хайдер ал Абади, който е и главнокомандващ на въоръжените сили, цитиран от АФП.
"Дойде времето на победата и операцията за освобождението на Мосул започна", каза ръководителят на правителството в телевизионно обръщение. В обръщение към жителите на Мосул той заяви: "Обявявам днес началото на победоносната операция, за да бъдете освободени от насилието и тероризма на Даеш” (така в арабския свят наричат групировката „Ислямска държава”). Мосул, чието население е близо 500 хиляди души е смятан от джихадистите от ИД за тяхна столица в Ирак.

По данни на Sky News Arabia, числеността на сухопътните подразделения, задействани в операцията превишава 60 0000 души. Те са подкрепяни от ВВС на международната антитерористична коалиция, начело със САЩ, правителствената авиация и артилерия. Масираната артилерийска подготовка продължава вече няколко дни. 

Градът беше предаден на практика без бой от иракската армия на джихадистите на 10 юни 2014 г. Операцията по освобождаването му трябваше да започне в началото на октомври, но окончателното решение за началото на тази мащабна военна акция оставаше в ръцете на иракския премиер Хайдер ал Абади.

Президентът на Русия Владимир Путин призова водената от САЩ коалиция да избегне жертвите сред цивилното население при атаката срещу Мосул. „Надяваме се нашите американски приятели и в този случай, и нашите френски партньори, да действат избирателно и да направят всичко, за да минимизират – и още по-добре да не допуснат – цивилни жертви“, каза Путин в телевизионна пресконференция от форума на БРИКС в Индия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ