Кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън по време на своята избирателна кампания не веднъж дава изявления, че нейната външна политика ще доведе до напрежение в отношенията с Русия, пише Майкъл Брендън Догерти в The Week.
Например в последния дебат тя се изказа за ”безполетна зона” в Сирия,, което може да доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията между Москва и Вашингтон.

„Тази инициатива може да предизвика само усмивка, като се отчита, че правителствените войски и Русия разчитат на авиацията, за да държат въстаниците в юзди. Идеята на Клинтън, че САЩ могат да установят „безполетна зона” над страна, обхваната от граждански конфликт, и при това без да отговарят за последствията, е абсурдна” – се казва в публикацията на Догерти. Според него, ескалацията на конфликта няма дълго да се бави.

Москва разглежда гражданската война в Сирия не като отделен конфликт, а като част от кампанията на САЩ за подкопаване позициите на Русия, се казва в публикацията.

„От гледна точка на Русия, САЩ се занимават със смяна на режими в страни, където РФ има жизнено важни интереси за националната си сигурност” – твърди Догерти. При това Клинтън, съдейки по всичко, не може да отличи какво представлява жизнено важен интерес за Русия, а за САЩ този интерес се явява второстепен.

„Аз искрено се надявам, че тя просто лукави за своите намерения относно Сирия и Русия” – обобщава авторът на публикацията.

Превод и редакция: БЛИЦ