Норвежкото правителство се отказа от идеята за преместване на държавната граница, за да "подари" на съседна Финландия планински връх, който да бъде най-високият в скандинавската страна - жест, който трябваше да бъде направен от Осло в чест на 100-годишнината от независимостта на скандинавската й съседка, съобщава британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус".
След месеци на обсъждания премиерът на северното кралство Ерна Солберг отхвърли предложението, отправено от жители в граничните области - решение, което разочарова привържениците на идеята. 

"Това творческо предложение получи много положителен отговор от страна на обществото", заяви Солберг. "Приветствам това и виждам в него ясен знак, че Норвегия и Финландия имат близки отношения", отбеляза норвежкият министър-председател, допълвайки обаче, че "промяната на границите между страните причинява твърде много съдебни проблеми, които биха могли да повлияят, например, на Конституцията". 

Най-високата точка във Финландия се издига едва на 1324 м над морското равнище и е част от планинска верига, която се намира на повече от 200 мили във вътрешността на Полярния кръг. Върхът, който Норвегия планираше да отстъпи на страната, е висок 1365 метра и се намира на около километър от границата, разделяща двете скандинавски страни. Според активистите промяната нямаше да има никакво значение за Норвегия, която има безброй арктически планини.