България е извън опасност от големи и разрушителни земетресения, а трусовете от последните дни са нещо нормално и по този начин се освобождава напрежението от пластовете. Около това мнение се обединиха водещи сеизмолози, които наблюдават процесите в земните недра по нашите географски ширини, пише "България днес".
"Сеизмологичната обстановка в България е многократно по-спокойна, и то сравнено с други периоди на активизация. В момента ние сме в една нормална обстановка". Това заяви Емил Ботев, ръководител на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

В неделя съседна Гърция беше ударена от земетресение с магнитут 5,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът на подземните трусове е бил на 25 км северозападно от Янина и на 215 км югозападно от Солун. Огнището е било на дълбочина 21 км. Има известни щети по планинската пътна мрежа в района поради падащи камъни, но няма жертви. 

Часове по-рано трус от 5,2 по скалата на Рихтер бе регистриран и в Черно море. Епицентърът на 10 километра дълбочина в турски териториални води, като люшкането е било усетено по високите етажи във Варна и Бургас.

"Земетресение, което не е на 60, 100 или 200 км, а е на 300, и то повърхностно, не може да има такива ефекти на територията на страна, които да доведат до сериозно усещане. Във Варна теоретично би могло да бъде най-много 2-ра,3-та степен от 12-степенната скала. Единственото огнище, което може да въздейства от малко по-далече от територията на страната, е Врачанското огнище в Румъния, защото там земетресенията са на много голяма дълбочина под земната кора и сеизмичните райони се разпространяват безпрепятствено до България, без да намалят енергията си", обясни проф. Ботев.

"За България мисля, че към момента няма място за някакви сериозни притеснения. Не бива да се създава паника, заяви преди време сеизмологът Бойко Рангелов.