„Позорно е да се опиваш да купиш по толкова елементарен начин най-интелигентната част от обществото“, заяви Илияна Йотова по повод обещанията на Борисов за повишаване на учителските заплати. „Това ще се случи най-рано през 2017“, коментира кандидатът за вицепрезидент на среща с учители и женски организации в град Бургас, „А дотогава със сигурност премиерът ще си намери причини да не го направи“.
Кандидатът за вицепрезидент издигнат от ИК и подкрепен от БСП г-жа Йотова се обяви за връщането на професионално средно образование и обучение на кадри, за които вече има съществуващи работни места и перспектива. „На младите хора трябва да се подаде ръка“, за да бъдат стимулирани да останат в България, като държавата им гарантира възможност и финансиране за малък и среден бизнес. Това е от изключително значение за развитието на обезлюдяващите и обедняващи региони в България.
 
На срещата бяха поставени въпроси за проблеми в образованието, пенсиите, корупцията и здравеопазването. Илияна Йотова беше категорична, че една от първите задачи пред нея и генерал Румен Радев ще бъде връщане на справедливостта и  преизчисляването на пенсиите, което правителството не е правило от 2008. „Никой не бива да забравя“, каза тя, „че президентът е този, който подписва бюджета на държавата, и носи отговорност за това как се разпределят публичните средства и как се гарантират интересите на всеки български гражданин чрез бюджета“.