„Президентът трябва да е достъпен, да не спира да се вижда с хората и да им чува проблемите не само в кампания, но и след това. Той не е една лъскава фасада, която трябва да си седи в кабинета и от време на време да пътува в чужбина. Той трябва да бъде припознат от хората и да бъде близо до тях и след кампанията. Президентът Първанов не спираше да се среща в мандата си с хората и по селата, и в градовете. Да чува проблемите им и да търси решения. Не знам президентът Плевнелиев колко се среща с хората, защото дори и да го прави, нищо от това не се чува, не се чува да е предложил решения. А проблемите ние си ги знаем и решенията си ги знаем – ние трябва да правим такъв вид икономика, която създава работа и стойност“. Това каза пред обществеността в Бяла Слатина днес кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.
Той подчерта, че правителствата днес са твърде заети с избори, за да решават проблемите на хората „Правителството не решава проблемите, защото правителството мисли само за избори и не иска да се занимава с неща, които са дългосрочни или неприятни. Тук е мястото на президента – трябва да извади проблемите и да предизвика диксусия, да търси решения. Защото в политиката времето минава много бързо и когато ти свърши мандатът трябва да можеш да погледнеш хората и да кажеш какво си свършил. А не да увърташ. Политиката е професия, която иска резултати, въпреки че ние сме привикнали нещата да не са точно такива“, категоричен беше той.
 
В разговора с хората, Ивайло Калфин постави темата за патриотизма.  „Ходят едни т.нар. „патриоти“ и тръбят как ние, българите, трябва да сме заедно. Докато говорят обаче, че трябва да сме заедно, всъщност непрекъснато чертаят разделителни линии. Трябва да си припомним, че същите тези патриоти гласуваха така, че днес българите в Германия и във Великобритания не могат да гласуват. Това вече не е патриотизъм. Патриотизмът, значи да си обичаме държавата. В България има много етноси, много религии и държавният глава трябва да ги обединява, а не да ги разделя. Патриотизъм е младите хора да се чувстват на мястото си тук. Патриотизъм е да си горд със страната си и да говориш и на вън за нея. Патриотизъм е да се гордееш, а не да мразиш. Надявам се, че президентската институция ще върне този патриотизъм, а няма да продължи да разделя, защото в тази обстановка разделянето е особено опасно“, каза още Ивайло Калфин.