На безпрецедентен за България лукс ще се радват пандизчиите в новия затвор в средецкото село Дебелт. Запознати с проекта го оприличиха по-скоро на хотел, отколкото на място за лишени от свобода.
Струващият над 4 млн. лв. затвор ще разполага с екстри като киносалон, фитнес, параклис и магазин, пише "Флагман", позовавайки се на свои източници. Според тях само оборудването на кухнята пък излязло 200 бона. То се състояло от големи колкото стаи хладилници, конвектомати, аспирация, перални и сушилни – всичко най-висок клас.

За разлика от Бургаския затвор, където в килия са натъпкани десетки престъпници, тук бруталните рецидивисти ще се радват на повече пространство и ще съжителстват по четирима. Нещо повече, всяка килия ще разполага със собствена тоалетна и баня. Отново огромна разлика с корпуса в Бургас, където лишените от свобода са принудени да ходят по нужда в кофи. 



Много сериозни ще са мерките за сигурност в разположените на над 7 000 кв. м РЗП общо 6 блока на новия зандан. За охраната ще следят 107 видеокамери, специални лазери и сензори за движение. Поръчката за охранителна техника и системата за видеонаблюдение е за над половин млн. лв.



„Кухня като в „Хилтън“, охрана като във „Форт Нокс“. Така се шегуваме помежду си, но наистина условията наподобяват повече на хотел, отколкото на затвор. Разбирам, че положението в Бургаския затвор е много тежко, но според мен не отива на подобно място да разполага с толкова екстри и дори лукс. Сега можем да станем свидетели на парадокс: определени хора умишлено да вършат престъпления, за да попаднат зад решетките, където хем условията за тях ще са по-добри, отколкото навън, хем държавата, т. е. ние данъкоплатците ще ги храним“, каза запознат с проекта.