Между 700 и 1200 лв. ще излезе отоплението на едно средно голямо жилище през идващата зима, показват данни на снабдителите, съобщи БНТ. Увеличение се наблюдава предимно в сметките на тези, които ще използват твърдо гориво, а именно - при отоплението на над 50% от жилищата у нас. Голям е броят и на хората, които разчитат на ток, за да се сгреят, следвани от клиентите на Топлофикация, а най-малко са на газ.
Друг алтернативен източник, чието потребление се увеличава, са пелетите. Например, възрастните хора предпочитат да се отопляват с дърва и български брикети.

Основната причина за увеличението на цените на въглищата у нас е намаленото им производство и увеличеният внос от Русия и Украйна, обясняват специалисти.

Не само вида гориво, който сме избрали има значение. Важно е и как и в какви жилища използваме енергията. Санирането на едно жилище би могло да ни спести част от енергията, съответно от сметките през зимата, също така да използваме крушки, които са енергийно ефективни, както и уреди, които хабят по-малко електричество.

Можем да намалим сметката си за парно като използваме вентилите на радиаторите, например. Когато няма нужда от консумация в определено помещение в жилището, радиарорът да бъде на две или на три, при възможност да не се изключва на нула когато се напуска жилището, защото в последствие, когато се постави на максимална степен, се изразходва повече енергия.

Всички експерти обаче са категорични, че когато пестим енергия не бива да изпадаме в крайности, така че да нарушаваме собствения си комфорт.