Руският президент е един от най-мобилните политици: на световната карта са останали малко страни, където той да не е бил поне веднъж. Но някои географски точки заемат особено място в живота на руския президент.

Русия, Санкт Петербург, "Басков переулок”, №12

През първите години от живота си бъдещият президент на Русия живеел с родителите си в стая от комунална квартира с още три семейства. Това била стара къща – бивше имение на баронеса Луиза фон Таубе. Квартирата без баня се отоплявала на дърва и се намирала на пети етаж в сграда без асансьор.

Русия, Санкт Петербург, Крайбрежна на река Мойка, №94

Тук, в едно от крилата на Юсуповския дворец, се намирала секцията по самбо и джудо, която Володя Путин започва да посещава на 11-годишна възраст. "Започнах да се занимавам с джудо още като момче и сериозно се увлякох по източните бойни изкуства, тяхната особена философия, културата на взаимоотношения със съперника и правилата на провеждане на борбата", си спомня Путин.

Русия, Санкт Петербург, "Литейни проспект", бл. 4

Още преди да завърши училище, Путин имал желание да работи в разузнаването. "Представите ми за КГБ се родиха въз основа на романтични разкази за работата на разузнавачите", разказва Путин.

За да научи как се става разузнавач, той отива в приемната на Ленинградското управление на КГБ на "Литейни проспект". Там му казват, че като начало трябва или да отслужи в армията или да завърши ВУЗ, за предпочитане юридическия факултет. "От този момент аз започнах да се готвя за Юридическия факултет на Ленинградския университет", спомня си Путин.

Русия, Санкт Петербург, улица "Смолни", №3; 22-ра линия на Василиевския остров, №7

От 1970 до 1975 година Путин учи право в Юридическия факултет на Ленинградския университет. След като получава дипломата си за юрист, той започва работа в КГБ. 

Русия, Москва, Мичурински проспект, №70

През 1979 година Владимир Путин посещава 6-месечен курс на обучение във Висшето училище на КГБ №1 (сега – Академия на Федералната служба за сигурност).

Русия, селище Нагорное, Митишчински район, Московска област

Тук през 1984-85 година той учи в Института "Андропов“ (днес – Академия на външното разузнаване), където го подготвят за разузнавателна работа в Дрезден. По време на обучението той получава псевдонима "Платов“.

Германия, Дрезден, Radeberger Straße / "Радебергер щрасе" №101.

След пристигането си в Дрезден през 1985 година 33-годишният капитан на КГБ Владимир Путин със семейството си получава двустаен служебен апартамент с килер на третия етаж в дълъг пететажен блок с 12 входа. Днес в този апартамент живее немското семейство Бекер. И те, както и Путин, имат две деца.

Германия, Дрезден, Angelikastraße / "Ангеликащрасе" № 4

В тази изящна вила през 80-те години на ХХ век се намирала териториалната разузнавателна точка на КГБ, където работели шест офицери. Сред тях бил и Владимир Путин. През 1989 г., след мирната революция в ГДР, разузнавателната точка е ликвидирана. "Лично аз тогава изгорих огромно количество материали. Подпалихме толкова много, че печката се спука" разказва Путин.

В непосредствена близост до вилата и до днес работи кръчмата "Am Thor", която Путин и колегите му често посещавали вечерно време.

Русия, Санкт-Петербург, "Смолни проезд" №1

В Смолни, архитектурния шедьовър в стил класицизъм на италианеца  Джакомо Кваренги, Путин получава кабинет през юни 1991 година, когато започва работа като председател на Комисията по външни отношения на кметството на Санкт Петербург.

Русия, селище Соловьовка, Ленинградска област

Тук на 11 ноември 1996 година Владимир Путин и още седем акционери създават вилната кооперация "Озеро", членовете на която влизат в състава на съвременния руски елит. В частност, учредители на "Озеро" са дългогодишният ръководител на Открито акционерно дружество "Руски държавни железници" Владимир Якунин, съсобственикът на банка "Русия" Юрий Ковалчук, бившият министър на образованието на Русия Андрей Фурсенко.

Русия, Москва, "Старият площад" №4

През 1996 година Владимир Путин се мести със семейството си в Москва, където заема длъжността заместник-директор на администрацията на президента на РФ. Новото му работно място става сградата, където в съветски времена се помещавало ръководството на Комунистическата партия.

Русия, Москва, ул. "Болшая Лубянка" №1

През юли 1998 година Владимир Путин е назначен за директор на Федералната служба за сигурност на РФ и получава работен кабинет на "Лубянка". 

Москва, "Краснопресненска крайбрежна" №2

През август 1999 година, три години след като се мести от Санкт Петербург в Москва, Путин става Председател на Правителството на РФ и от "Лубянка" се мести в "Дома на правителството" или, както го наричат в Русия, "Белия дом".

Русия, Усурийски резерват

На 31 август 2008 година Владимир Путин посещава Усурийския резерват (на 100 км от Владивосток), където поставя GPS нашийник на амурски тигър. Тигрицата е хваната в капан, но когато Владимир Путин и група учени се появяват на пътеката, успява да се изтръгне. Путин стреля в животното с пневматично оръжие, заредено с упойващи стрелички, в резултат на което тигрицата заспива. Учените измерват ръста ѝ, теглото ѝ, кръвното и честотата на пулса, а също така и правят анализ на кръвта.

"Няма ли алкохол в кръвта?", се шегува Путин, след което надява на тигрицата GPS нашийник.

Русия, полуостров Ямал, западен Сибир

През 2012 година Владимир Путин участва в експериментите за възстановяване на популацията на сибирски жерави. С мотоделтаплан, закупен от Путин със собствени средства и дарен на орнитолозите, президентът Путин застава начело на ято млади жерави, за да им покаже пътя към местата за зимуване.

Русия, град Сочи, ул. "Инжирная" №13

Тук се намира държавната вила "Бочаров ручей" – официалната лятна резиденция на Владимир Путин.

По време на пребиваването на Владимир Путин в резиденцията "Бочаров ручей", пред вратите ѝ работи обществената президентска приемна, където се извиват огромни опашки от руснаци, желаещи да споделят проблемите си с президента.

Русия, село Усово, Московска област

Тук се намира имението от ХІХ век Ново-Огарьово, което от 2000 година е официална резиденция на Владимир Путин.

Русия, Република Тува, река Хемчик

Владимир Путин идва няколко пъти тук на летен риболов. През август 2009 година именно тук той демонстрира великолепна техника на езда и плуване в стил бътерфлай.

Русия, остров Школни, Астраханска област

През август 2001 в почивната база "Житное" Владимир Путин е на почивка и риболов на спининг заедно с Дмитрий Медведев. Наблюдателите са особено впечатлени от белите костюми на двамата рибари.

Русия, селище Сенной, Краснодарски край

Тук се провеждат археологически разкопки на мястото на древногръцката колония Фанагория. През 2011 година по време на посещение на тези разкопки Владимир Путин се гмурка с акваланг и намира на дъното на Таманския залив две древногръцки амфори от VI-VIII век пр.н.е.

Източник: Руски дневник