Националният омбудсман Мая Манолова съобщи пред БНР, че утре ще сезира Конституционния съд относно спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина. Тя ще настоява КС да се произнесе в спешен порядък по текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница.
Манолова отбеляза, че ЦИК продължава да се опитва да пречи, вместо помага на лесното участие в изборите:

„Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени или конституционна жалба. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателенпроблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина“, заяви Манолова.

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов нарече скандален текста от Изборния кодекс, който ограничава разкриването на избирателни секции в чужбина и посочи, че ЦИК се намира между чука и наковалнята. Той изрази мнение, че да се променят правилата по време на предизборна кампания не е редно, но ако те не се променят в сегашната ситуация, това ще създаде много тежки затруднения за гласуване:

Законодателят ще направи нещо добро, ако премахне част от ограниченията за разкриване на избирателни секции в чужбина. Имаше дебат в ЦИК по ограничението на член 14 ал. 5, което може да се приеме за противоречащо на общия дух на закона и на други текстове от ИК и Конституцията. От друга страна ЦИК следва да спазва закона, какъвто е. Тази ситуация между чука и наковалнята най-малкото не прави възможно лесно да се избяга от императивното изискване на чл. 14, ал. 5.

След решението на ЦИК за броя на избирателните секции в чужбина има много разочаровани заради отказаните секции във Великобритания, където са били събрани заявления за 51 секции, идентичен е проблемът и в Турция, заяви пред „Хоризонт“ блогърът Боян Юруков, който живее в Германия. Той обясни, че например във Франкфурт,  Мюнхен и Берлин досега винаги са били отваряни по две-три секции заради голямото натоварване. Сега само при една секция там гласуването ще бъде изключително затруднено и изборният ден ще бъде невъзможен, прогнозира Юруков.