Въпреки противоречивите мнения, генетично модифицираните организми (ГМО) могат да носят огромна полза от гледна точка на предотвратяването на заболявания, борбата с нововъзникващи супер вредители и производството на храни. Но ГМО, който попаднат извън определената им среда може да предизвикат опустошение в естествената екосистема.

За да се пребори с този проблем, екип в Университета Райс е разработил устройство, което сканирайки водни проби открива наличието на сродни на ГМО протеини в природата.

Изследователите използват примера на Bt царевицата, вид царевица, който е бил променен, за да отделя протеина Bt делта ендотоксин . Това дава на зеленчука естествен пестицид срещу европейските гъсеници, без да навреди на повечето други насекоми и животни, включително и хората.

”Това е едно прекрасно откритие, което ни позволява да произвеждаме повече царевица за единица площ”, обяснява Скот Игън, водещ изследовател в проекта. "Но след това, тази царевицата и остатъците от нея, като листа, стъбла и корени влизат в речната система.”

Скот Игън водещ изследовател на проекта
Скот Игън водещ изследовател на проекта

Колкото е полезен този протеин в контролирана среда, концентрации от него в поточета и реки, могат да имат отрицателно въздействие върху речните мухи, което от своя страна би могло да разстрои цялата водна екосистема. За да се сведе до минимум вредите, проектът има за цел да проучи, какви ефекти ГМО може да оказва върху природните системи, както и разработване на начини за откриване на наличието и концентрацията му.


Феновете на поредицата Star Trek навярно помнят устройството Трайкодер, използвано от екипажа на Enterprise да сканира и анализира чужди светове и форми на живот. Екипът казва, че джаджата от Star Trek ги е вдъхновила да разработят собствено устройство, наречено светлинно излъчващ спектрометър (LTS), за момента открива протеини показващи наличието на ГМО и скоро ще бъде в състояние да определя и количеството им.

LTS работи чрез свързването на наночастици към целевото ДНК или антитела към протеини от ГМО, било то растения или животни, което позволява да бъдат открити и определени количествено. В момента, устройството може да се открие на целево ДНК, ако то присъства в концентрация от 50 копия на милилитър вода, но екипът се надява да намали това до около три копия на милилитър, което може да бъде постигнато само с други лабораторни методи, за сега.

Преносимата версия на LTS използвана от Игън е разработена от Университета в Нотр Дам, където изпраща резултати от взетите проби в търсене на генетично модифицирани растения и животни в природата

Преносимата версия на LTS използвана от Игън е разработена от Университета в Нотр Дам, където изпраща резултати от взетите проби в търсене на генетично модифицирани растения и животни в природата

За да влезе LTS в употреба, учените ще го изпробват в редица контролирани среди с нарастваща сложност, започвайки от гребни басейни, а след това стигайки до изкуствени потоци и изцяло моделирани водни екосистеми с поточета, езера и мочурища.

Екипът казва, че способността на устройството да открива ниски концентрации на ДНК, дори може да бъде използвана от учените, които търсят живот на други планети, чрез изследването на извънземни проби за наличието на градивните елементи на живота.

Източник: Монитор