Колкото по-красива е една градина, толкова повече работа изисква, за да бъде такава. В настоящия роботизиран свят вече има и автономен робот помощник наречен Kobi, който може да поеме част от грижите за градината, като коси тревата, събира листата и почиства снега.

 

 

Разбира се, роботизираните косачки не са новост и са доказали полезността си, също като и функцията за почистване на сняг не е нова концепция. Красотата на Kobi е в това, че той е предназначен да бъде използван през всички сезони.

Kobi се състои от основен елемент и три съпътстващи модула. Те се свързани с основния елемент в зависимост от това какъв тип градинска работа ще се извършва. Има модул за почистване на сняг с който Kobi ще почисти двора през зимата, модул за косене на трева и модул за събиране на листа, които после исипва на посочено от потребителя място.

 



Роботът извършва всичко това автономно, и може да обикаля из двора със скорост от 3 км/ч. За да се ориентира, робота използва комбинация от GPS позициониране, камери и ултразвукови сензори. Това предоставя на Kobi точност при позициониране до сантиметър, но също така му позволява да засича наличието на предмети или препятствия и да се спре, ако се наложи. Нещо повече, Kobi дори може да планира кога да извърши задълженията си самостоятелно, въз основа на прогнозата за времето за която се информира свързвайки се към домашната Wi-Fi мрежа на потребителя или местната мрежа за мобилни данни, в зависимост от това коя мрежа е с най-силен сигнал.

Kobi се задвижва от литиево-йонна батерия достатъчна за изкосяването на около 3 хектара трева, за около хектар площ, когато се използва модула за събиране на листа и до 1.5 декара, когато се използва за почистването на сняг. Когато батерията започне да се изтощава, Kobi сам се връща до своята станция за презареждане, преди да продължи с възложената му работа. Пълно зареждане отнеме между два и четири часа.

 



За да се придвижва из градина на потребителя, първо трябва да се посочи периметъра за Kobi и каде има някакви препятствия. Трябва да му бъде показано и къде да трупа събираните сняг и листа. Това се извършва с помощта на придружаващото мобилно приложение, което е съвместимо IOS и Android, когато той стартира и чрез който Коби може да се "научи" тези неща. В случай, че потребителят се премести в друга къща, приложението може да се използва, за да се променят настройките на Kobi.



Приложението също така се използва за контролиране на робота и позволява на потребителя да пуска и спира роботът, както и да планира, кога да извърши дадена задачадо работа. За сигурност, Kobi е оборудван защитни механизми против кражба, които включват аларма, която свири в случай, че някой се опитва да го открадне и режим за автоматично деактивиране, който може да се изключи само с помощта на ПИН код избран от собственика.

Източник: Монитор бг