Жури от експерти и журналисти от 24 европейски държави, сред които и България, удостои новия Volkswagen Crafter с титлата „Международен ван на годината 2017”. Членовете на журито признаха, че новият лекотоварен модел е най-добрият транспортьор на 2017 година.

Експертите по ванове се убедиха в достойнствата на новия Crafter и още преди пазарното му представяне го определиха като икономичен, функционален и перфектен за експлоатация в градски условия. Изцяло новоразработеният модел Crafter получава своето признание още преди лансирането му на пазара. Награждаването се състоя по време на тазгодишното изложение в Хановер.

Журито от експерти и журналисти удостои новия Crafter с титлата „Международен ван на годината 2017”.

Журито от експерти и журналисти удостои новия Crafter с титлата „Международен ван на годината 2017”.

Отличието беше връчено от председателя на журито – Джарлат Суини, на председателя на борда на директорите на Volkswagen „Лекотоварни автомобили”, д-р Екхард Шолц, който заяви: „Щастливи сме, че сега и Crafter получава това значимо признание, след като през миналата година с наградата беше удостоена серията Transporter. Гордеем се с най-новия си продукт и с екипа ни, който допринесе най-много за това, Crafter да стане най-големият транспортьор. Тази награда ще бъде попътен вятър за едно успешно пазарно лансиране”. Концепцията на новия модел е разработвана съвместно с клиенти и предлага голям набор от нововъведения и всеобхватни асистиращи системи. Новият Crafter се произвежда в модерен завод, построен специално за него в град Вжешня, намиращ се в централна Полша. Продажбите на новия Crafter в България ще стартират в първото тримесечие на 2017 година.

Товарното пространство комбинира обширен капацитет с минимални външни размери.

Товарното пространство комбинира обширен капацитет с минимални външни размери.

Новият Crafter е комбинативен и се предлага в четири модификации с 3 дължини и 3 височини. Клиентите могат да конфигурират новия си ван така, че да отговаря на специфичните им изисквания. За задвижването на модела се използват изцяло нови двигатели с най-ниските нива на разход и емисии в класа. Надеждните агрегати са разработени едновременно както за градски, така и за далечни курсове. За пръв път новият Crafter предлага широка гама от модификации дори при версиите с най-висок тонаж. Новият двигател 2.0 TDI е разработен специално за Crafter и се предлага в четири мощности – със 102, 122 и 140 к.с. или 2.0 TDI BiTurbo със 177 к.с. Изборът на двигател зависи и от задвижващата система, тъй като клиентите могат да предпочетат между предно, задно или задвижване на четирите колела 4х4, като могат да комбинират с механична или автоматична трансмисия. Новият Crafter е много здрав и надежден, не е скъп за поддръжка и ремонт, като по този начин намалява общите разходи в целия жизнен цикъл на превозното средство.

Новият Volkswagen Crafter се предлага в четири модификации с три дължини и три височини.

Новият Volkswagen Crafter се предлага в четири модификации с три дължини и три височини.

Новият Volkswagen Crafter е проектиран върху изцяло нова платформа, която е наложила едновременно нов екстериор и интериор. С новия аеродинамичен дизайн, коефициентът на челно съпротивление е намален до 0,33. Оптималното товарно пространство предлага удобства като например комбинация от обширен товарен капацитет с компактни външни размери. Това прави автомобила много маневрен и все пак стабилен за управление, без значение колко товар превозва. Новият Crafter превъзхожда както двата си предшественика, така и всичките си конкуренти по показателите за товарната дължина и обем. Водачът разполага с широка гама от асистиращи системи, които да улеснят шофирането и да осигурят безопасност.

На разположението на водача в изцяло новия интериор са множество асистиращи системи.

На разположението на водача в изцяло новия интериор са множество асистиращи системи.

За пръв път в този клас лекотоварни автомобил се използва електромеханична кормилна уредба, благодарение на която управлението на новия Crafter е лесно и интуитивно. За да улесни водача, моделът се предлага с активни асистиращи системи като електронна стабилизираща програма със система за стабилност на ремарке, адаптивен круйз-контрол, асистент при страничен вятър, асистент за маневриране с ремарке и много други. За пасивната безопасност има предни и странични въздушни възглавници, за главата за водача и пътниците, и разширена гама от предупредителни системи, които включват камера за обратно виждане, автопилот за паркиране и система за предупреждение при шофиране назад.

Източник: Монитор бг